Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, επικεφαλής του πραξικοπήματος στο Σουδάν, υπεραμύνθηκε σήμερα της κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό, λέγοντας ότι εκδίωξε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ προκειμένου να αποτρέψει τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα.

Μιλώντας στην πρώτη συνέντευξη Τύπου αφότου ανακοίνωσε την κατάληψη της εξουσίας χθες Δευτέρα, ο Μπουρχάν κατηγόρησε τους πολιτικούς για υποκίνηση εναντίον των ενόπλων δυνάμεων. Είπε πως ο Χάμντοκ δεν έχει πάθει κάτι και έχει μεταφερθεί στο σπίτι του Μπουρχάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Ο πρωθυπουργός ήταν στο σπίτι του. Ωστόσο, φοβόμασταν ότι θα κινδύνευε και ως εκ τούτου τοποθετήθηκε μαζί μου στο σπίτι μου”, είπε ο Μπουρχάν.

“Οι κίνδυνοι που ζήσαμε την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο”, είπε. Υπουργοί είχαν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την προοπτική κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό.

Στρατιώτες συνέλαβαν τον πρωθυπουργό και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του χθες και μερικές ώρες αργότερα ο Μπουρχάν εμφανίστηκε στην τηλεόραση προκειμένου να ανακοινώσει τη διάλυση του Συμβουλίου Εθνικής Κυριαρχίας, ενός σώματος που είχε δημιουργηθεί για τον διαμοιρασμό της εξουσίας ανάμεσα στον στρατό και τους πολιτικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό σταμάτησε τη μετάβαση του Σουδάν προς τη δημοκρατία, δύο χρόνια μετά τη λαϊκή εξέγερση που οδήγησε στην απομάκρυνση του επί χρόνια απολυταρχικού ηγέτη Όμαρ αλ Μπεσίρ.

Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας δήλωσε πως επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν νέες διαδηλώσεις σήμερα στις πόλεις Ατμπάρα, Ντόνγκολα, Ελομπέιντ και Πορτ Σουδάν. Άνθρωποι τραγουδούσαν “Μη δώσετε πλάτη στον στρατό, ο στρατός δεν θα σας προστατεύσει”.

Το Χαρτούμ και η δίδυμη πόλη Ομντουρμάν κατά μήκος του Νείλου έχουν κλείσει εν μέρει, με τα καταστήματα να είναι κλειστά και στήλες καπνού να υψώνονται στον ουρανό πάνω από τα σημεία όπου διαδηλωτές έβαζαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων. Καλέσματα για γενική απεργία ακούγονταν από μεγάφωνα τζαμιών. Δρόμοι και γέφυρες αποκλείστηκαν από στρατιώτες ή από οδοφράγματα των διαδηλωτών.

Ο Μπουρχάν δήλωσε πως η ενέργεια του στρατού δεν ισοδυναμεί με πραξικόπημα, καθώς ο στρατός προσπαθούσε να διορθώσει τον δρόμο της πολιτικής μετάβασης.

“Θέλαμε μόνο να διορθώσουμε την πορεία προς μία μετάβαση. Είχαμε υποσχεθεί στον λαό του Σουδάν και σε όλο τον κόσμο. Θα προστατεύσουμε τη μετάβαση αυτή”, είπε ο Μπουρχάν. Είπε πως θα σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση η οποία δεν θα περιλαμβάνει συνηθισμένους πολιτικούς.

Πάντως, το γραφείο του πρωθυπουργού κάλεσε σήμερα για την απελευθέρωση του Αμπντάλα Χάμντοκ και άλλων που συνελήφθησαν μαζί του.

Το γραφείο ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook πως ο Χάμντοκ παραμένει “η εκτελεστική εξουσία που αναγνωρίζεται από τον σουδανικό λαό και τη διεθνή κοινότητα”. Προσέθεσε πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τις διαδηλώσεις, τις απεργίες και την πολιτική ανυπακοή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης