Ο στρατηγός Άμπντελ Φατάχ αλ Μπουρχάν, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Κυριαρχίας του Σουδάν, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι κηρύσσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη χώρα καθώς και τη διάλυση του μεταβατικού Συμβουλίου Εθνικής Κυριαρχίας και της κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο στρατηγός επανέλαβε την προσήλωσή του στη «μετάβαση σε ένα πολιτικό κράτος» και δεσμεύτηκε για τη σύσταση πολλών κρατικών θεσμών, όπως το Ανώτατο Δικαστήριο, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί εδώ και πολλούς μήνες, βάσει του χρονοδιαγράμματος μετάβασης που είχε αποφασιστεί μετά την ανατροπή του Ομάρ αλ Μπασίρ το 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατηγός Μπουρχάν ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση που θα απαρτίζεται από «ικανούς ανθρώπους», σημειώνοντας πως οι εσωτερικές διαμάχες ανάμεσα στους πολιτικούς, οι φιλοδοξίες και η υποκίνηση στη βία κατέστησαν αναγκαία την ανάληψη δράσης.

Ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ έχει συλληφθεί και μεταφερθεί σε τοποθεσία που δεν αποκαλύφθηκε, αφότου αρνήθηκε να εκδώσει ανακοίνωση σε υποστήριξη του πραξικοπήματος, είχε ανακοινώσει νωρίτερα το υπουργείο Πληροφόρησης, ενώ βρισκόταν ακόμη -όπως φαίνεται- υπό τον έλεγχο των υποστηρικτών του Χάμντοκ.

Το υπουργείο είχε προσθέσει ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που αντιτίθενται στο πραξικόπημα είχαν βγει στους δρόμους και πως δέχθηκαν πυρά κοντά στο αρχηγείο του στρατού, στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις, ανακοίνωσε παράλληλα επιτροπή ιατρών στη σελίδα της στο Facebook, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο διευθυντής του γραφείου του Χάμντοκ, Άνταμ Χερέικα, δήλωσε στο Reuters ότι ο στρατός κλιμάκωσε τις ενέργειες ανάληψης της εξουσίας, παρά τις «θετικές κινήσεις» προς μια συμφωνία ανάμεσα στον Χάμντοκ και τους στρατιωτικούς ηγέτες, έπειτα από συναντήσεις που έγιναν με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Τζέφρι Φέλτμαν.

Δημοσιογράφος του Reuters στο Χαρτούμ είδε κοινές δυνάμεις του στρατού και των ισχυρών παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης να έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους του Χαρτούμ. Αυτές περιορίζουν τις μετακινήσεις πολιτών, την ώρα που διαδηλωτές που φέρουν τη σημαία του Σουδάν καίνε λάστιχα σε διάφορα σημεία της πόλης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης