Οι ηγέτες του κινήματος αμφισβήτησης στο Σουδάν κάλεσαν χθες Παρασκευή τους πολίτες να συμμετάσχουν σε γενική απεργία «την Τρίτη και την Τετάρτη», εξαιτίας του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει εδώ κι εβδομάδες οι διαπραγματεύσεις με τον στρατό για τη μεταβίβαση της εξουσίας σε πολιτική κυβέρνηση.

Η Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή, αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ήταν «αναγκασμένη» να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία «ελλείψει εναλλακτικών λύσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνομιλίες με τους στρατηγούς, που κατέλαβαν την εξουσία αποπέμποντας τον αυταρχικό πρώην πρόεδρο Όμαρ Ελ Μπασίρ την 11η Απριλίου, ανεστάλησαν τη Δευτέρα, λόγω των διαφωνιών για τη σύνθεση του μεταβατικού συμβουλίου που θα αναλάβει να διαχειριστεί τη μεταβίβαση της εξουσίας και το ποιο θα είναι το πρόσωπο — καθώς και το εάν θα είναι πολίτης ή στρατιωτικός — που θα τεθεί επικεφαλής του. Δεν έχει υπάρξει καμιά ένδειξη για το εάν οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν ή το πότε.

Οι στρατηγοί απορρίπτουν μέχρι τώρα την αξίωση του κινήματος να παραδοθεί η εξουσία σε πολίτες και επιμένουν ότι κάποιος από αυτούς θα πρέπει να αναλάβει επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, που αναμένεται να ηγηθεί της χώρας για τρία χρόνια. Ο στρατός κωφεύει στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, που ζητεί να παραδοθεί η εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση.

Η απεργιακή κινητοποίηση προκηρύσσεται για «την Τρίτη και την Τετάρτη στις δημόσιες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς», ενώ «καθιστικές διαμαρτυρίες θα οργανωθούν παράλληλα στην πρωτεύουσα και στις επαρχίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συμμαχίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κινητοποίηση, η οποία θα τερματιστεί την Πέμπτη, έχει σκοπό να διορθωθεί η πορεία που έχει πάρει «η επανάσταση» και να «επιτευχθούν οι στόχοι της», σε μια χώρα που παραμένει βυθισμένη στην πολιτική αβεβαιότητα.

Από την 6η Απριλίου, χιλιάδες Σουδανοί παραμένουν, μέρα-νύχτα, μπροστά στο αρχηγείο του στρατού στο Χαρτούμ. Απαιτούν να παραδοθεί η εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση από τους στρατηγούς, οι οποίοι ασκούν την εξουσία μετά την πτώση του Μπασίρ, έπειτα από τις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του που άρχισαν τη 19η Δεκεμβρίου, αρχικά με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να τριπλασιάσει την τιμή του ψωμιού σε μια χώρα σε πλήρη οικονομικό μαρασμό.

Την 14η Απριλίου, οι ηγέτες του κινήματος επέδωσαν στο Στρατιωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο έναν κατάλογο με τα αιτήματά τους εκ των οποίων το βασικό ήταν, και παραμένει, να μεταβιβαστεί η εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση.

Έπειτα από δύο κύκλους διαπραγματεύσεων τα δύο μέρη συμφώνησαν την 27η Απριλίου να σχηματιστεί μια μεταβατική κυβέρνηση που θα αποτελείται τόσο από στρατιωτικούς όσο και από πολίτες.

Οι διαπραγματεύσεις επαναλήφθηκαν τη 13η Μαΐου και συμφωνήθηκε η μεταβατική περίοδος να διαρκέσει τρία χρόνια. Οι συνομιλίες ανεστάλησαν έπειτα από 72 ώρες, καθώς οι στρατηγοί αξίωναν πριν συνεχιστούν να αρθούν τα οδοφράγματα που έχουν εγείρει οι διαδηλωτές σε πολλούς δρόμους στο Χαρτούμ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης