Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον 14 τραυματίστηκαν την Τετάρτη το βράδυ στο Χαρτούμ από την καταστολή διαδήλωσης που γινόταν σε διαμαρτυρία για την οικονομική κατάσταση στο Σουδάν, σύμφωνα με επιτροπή γιατρών που συνδέεται με το κίνημα που οδήγησε στην πτώση του προέδρου Όμαρ αλ Μπασίρ.

Ένας 20χρονος διαδηλωτής σκοτώθηκε από σφαίρα της αστυνομίας στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η επιτροπή γιατρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια κατήγγειλε τη χρήση «ακραίας βίας» από την πλευρά των δυνάμεων της τάξης και γνωστοποίησε ότι υπάρχουν 14 τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, όπως και ότι υπάρχουν περιπτώσεις πρόκλησης δύσπνοιας εξαιτίας των δακρυγόνων.

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού είχαν αναπτυχθεί εν όψει της διαδήλωσης στο Χαρτούμ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Οδοφράγματα και συρματοπλέγματα είχαν τοποθετηθεί επίσης στους δρόμους που οδηγούν στο αρχηγείο του στρατού, όπου γινόταν καθιστική διαμαρτυρία κατά το κίνημα αμφισβήτησης εναντίον του Μπασίρ, το 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα, κάποιοι από τους οποίους πυρπόλησαν αυτοκίνητα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Η αστυνομία για την αντιμετώπιση των ταραχών, η οποία είχε κλείσει τις γέφυρες στο κέντρο της πόλης, έριξε δακρυγόνα για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος.

Αίτημα των διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, αλλά και αυτών που συγκεντρώθηκαν στη γειτονική πόλη Ομντουρμάν, ήταν επίσης να απονεμηθεί δικαιοσύνη για όλους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους κατά τη λαϊκή εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή τον Απρίλιο του 2019 του Μπασίρ.

Μετά την πτώση του, συστάθηκε μια μεταβατική αρχή που αποτελείται από στρατιωτικούς και πολίτες για να προετοιμάσει τη διεξαγωγή εκλογών.

Αυτή αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση και επιδείνωση των συνθηκών ζωής στη χώρα αυτή που μαστίζεται από την ανεργία και την πτώση της αξίας του νομίσματός της.

«Οι άνθρωποι τρέχουν όλη την ημέρα προσπαθώντας να εξασφαλίσουν ψωμί και βενζίνη», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η επιτροπή γιατρών, η οποία ηγήθηκε του άνευ προηγουμένου κινήματος αμφισβήτησης της περσινής χρονιάς.

Από τότε που συστάθηκε η μεταβατική κυβέρνηση στο Σουδάν, η αξία του δολαρίου έχει ανεβεί από 50 σε 240 σουδανικές λίρες στη μαύρη αγορά, προκαλώντας μια σημαντική αύξηση των τιμών στη χώρα αυτή, η οποία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.

Το έναυσμα για την πρόσφατη λαϊκή εξέγερση στο Σουδάν έδωσε ο τριπλασιασμός τον Δεκέμβριο του 2018 της τιμής του ψωμιού που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση του Μπασίρ, ο οποίος έχει συλληφθεί και δικάζεται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης