Σε διπλωματική προσέγγιση της Αθήνας μέσω Ιταλίας, προχώρησε την Παρασκευή το απόγευμα η Τουρκία με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο, που βρέθηκε στην Άγκυρα για επίσημη επίσκεψη εξ’ αναβολής.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε εκτενώς στα ελληνοτουρκικά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως προς αυτή την πτυχή, ισχυρίστηκε πως υπάρχουν σοβαρά ζητήματα σε αυτή την πλευρά της Μεσογείου, διότι κάποιες δυνάμεις επιχείρησαν να θέσουν την Τουρκία εκτός παιχνιδιού. «Έκαναν και αυτοί μονομερείς κινήσεις, κάναμε κι εμείς», είπε ο Τσαβούσογλου και συνέχισε: «Η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία για τον καθορισμό της ΑΟΖ είναι σημαντική και ενδιαφέρουσα διότι καταδεικνύει πως με την διπλωματία λύνονται προβλήματα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με καθέναν ξεχωριστά και με όλους μαζί και θα επιθυμούσαμε με αυτό το πνεύμα που διακατέχει τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας να μας προσεγγίσει η Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι φανερό πως ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο οποίος διαχειρίζεται την εξωτερική πολιτική της χώρας του εφαρμόζοντας κατά λέξη τις  αποφάσεις του στενού Κονκλαβίου της τουρκικής προεδρίας, προσχώρησε μετά από μακρά περίοδο επιθετικής ρητορικής, σε ένα σόου καλών προθέσεων, παρουσία του Ντι Μάιο.

Δυτικοί διπλωματικοί κύκλοι στην Άγκυρα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, σημείωναν αργά το απόγευμα της Παρασκευής πως η Τουρκία μετά τις σοβαρές διπλωματικές και επιχειρησιακές επιτυχίες που είχε στη Λιβύη,  εν μέσω μάλιστα της στρατιωτικής επέμβασης στο Βόρειο Ιράκ κατά των Κούρδων και με δεδομένη την παγιοποίηση της τουρκικής παρουσίας στη Βόρεια Συρία, επισημαίνουν πως η Τουρκία αισθάνεται αρκετά ισχυρή ώστε να προβαίνει σε τέτοιου είδους κινήσεις με στόχο να γίνει συμπαθής στη Δύση και κυρίως στους κόλπους του ΝΑΤΟ μετά και την πρόσφατη διπλωματικοστρατιωτική  αγαρμποσύνη που επέδειξε με τη γαλλική φρεγάτα στον Κόλπο της Σύρτης.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως η Άγκυρα, αν είναι να κλείσει κάποιες εκκρεμότητες, γνωρίζει πολύ καλά πως οφείλει να το πράξει πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβρη, όπου μπορεί να υπάρξει ενδεχόμενη ήττα του μεγάλου προστάτη του Ερντογάν, του προέδρου των ΗΠΑ, Ν. Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης