Το μεσημέρι της Παρασκευής στις 15:00, αναμένεται να ξεκινήσει το προαναγγελθέν εδώ και ημέρες σόου του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Εργοντάν, ο οποίος υποσχέθηκε να ανακοινώσει ένα «πολύ καλό νέο που θα εγκαινιάσοει μια νέα εποχή για το τουρκικό έθνος», το οποίο προτίμησε να μην αποκαλύψει νωρίτερα, «για να μη χαθεί η αγωνία».

Η ομιλία του θα μεταδοθεί σε τηλεοπτική ζωντανή μετάδοση, σαν να πρόκειται για διάγγελμα, το τι θα αφορά όμως αυτό το «καλό νέο», φαίνεται να έχει ήδη διαρρεύσει, τεχνηέντως, προς τον διεθνή Τύπο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Bloomberg, η έκπληξη αυτή είναι πως η Τουρκία ανακάλυψε σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Το μέγεθος αυτής της ανακάλυψης, αλλά και το κατά πόσο είναι εφικτό το αέριο να εξορυχθεί, μένει να αποσαφηνιστεί.

Σύμφωνα με άρθρο του Reuters πάντως, «τα εκτιμώμενα αποθέματα ανέρχονται σε 800 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στο μπλοκ Δούναβης-1. Μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες φυσικού αερίου της Τουρκίας για περίπου 20 χρόνια». Ωστόσο, όπως επισημαίνεται «μπορεί να χρειαστούν 7 έως 10 χρόνια για να ξεκινήσει η παραγωγή, και το επενδυτικό κόστος θα κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Η προοπτική αυτή μάλιστα, ενίσχυσε την πολύ «ταλαιπωρημένη» το τελευταίο διάστημα, τουρκική λίρα, ενώ το τουρκικό χρηματιστήριο παρουσίασε σημαντικά κέρδη. Ανοδικά κινούνται την τελευταία εβδομάδα και τουρκικές πετρελαϊκές εταιρείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε, τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ είπε πως το ερευνητικό σκάφος «Φατίχ» ξεκίνησε έρευνες στην αποκαλούμε ζώνη «Tuna-1» η οποία και βρίσκεται στη δυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή και προς το συγκεκριμένο πλοίο ήδη ταξιδεύει όχημα ζωντανών μεταδόσεων, ώστε να γίνει τηλεοπτική κάλυψη των ανακοινώσεων Ερντογάν.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να έχουν και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, αφού ο Τούρκος πρόεδρος λογικά θα αναφερθεί και πάλι στις προθέσεις του σχετικά με τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου, τα οποία διεκδικεί με τις προκλητικές ενέργειες του ερευνητικού σκάφους Όρους Ρέιτς και της συνοδείας του.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης