Το θέαμα είναι πρωτόγνωρο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου. Λίγο μετά την ανατολή του ηλίου όταν ακόμα η ζέστη είναι υποφερτή, μια ομάδα γυναικών φθάνει σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, σηκώνει τα τεράστια χιτζάμπ που τις καλύπτουν από την κορυφή έως τα νύχια για να αποκαλύψουν τις μπλε και πράσινες φανέλες τους. Τα χοντρά κολάν που φορούν μέσα από τα σορτσάκια για να κρύψουν τα πόδια τους και τα καπέλα για να μην φαίνονται τα μαλλιά τους δεν αρκούν, οι νέοι άνδρες τις αντιμετωπίζουν με ένα βλέμμα αποδοκιμασίας, σοκαρισμένοι από τα πολύ στενά, για την κοινωνία της Σομαλίας, ρούχα.

Εκείνες πάλι, πάντα χαμογελαστές, έχοντας επίγνωση του ρόλου τους ως πρωτοπόρες στο είδος, τρέχουν στο γήπεδο, κάνουν ασκήσεις κοιλιακών και κυνηγούν τη μπάλα στο γρασίδι. Όλα αυτά σε απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων από ένα σημείο ελέγχου που φυλάσσεται από βαριά οπλισμένους άνδρες. Διότι αυτές οι νέες γυναίκες αψηφούν όχι μόνο τα ήθη και έθιμα μίας μουσουλμανικής πολύ συντηρητικής κοινωνίας. Παράλληλα αντιμετωπίζουν τον φόβο, διάχυτο σε όλο το Μογκαντίσου, των ισλαμιστών της οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ. Έχοντας δεσμούς με την Αλ Κάιντα, τα μέλη της οργάνωσης αυτής πραγματοποιούν συχνά θανατηφόρες επιθέσεις και καταδικάζουν όλες τις μορφές ψυχαγωγίας όπως το ποδόσφαιρο, ειδικά από γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι προφανές. Φοβόμαστε, παρότι φοράμε χοντρά ρούχα πάνω από τα σορτς και τα φανελάκια μας» λέει η 20χρονη Χίμπα Αμπντουκαντίρ, μία από τις 60 γυναίκες παίζουν ποδόσφαιρο που προπονούνται στο Golden Girls Center του Μογκαντίσου, τον πρώτο γυναικείο ποδοσφαιρικό σύλλογο της χώρας. Ο ιδρυτής του συλλόγου, ο 28χρονος Μοχάμεντ Αλί Αμπουκάρ, λέει ότι κατά την άφιξη στο γήπεδο και την επιστροφή των κοριτσιών στα σπίτια τους μεριμνούν για την ασφάλειά τους, καθώς οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης