«Το μεταναστευτικό-προσφυγικό θέμα δεν έχει χάσει τη σημασία του εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού. Λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την αξιοπιστία της ως κοινότητας αξιών, απαιτείται ένας κοινός ευρωπαϊκός νόμος για το άσυλο με ενιαία κριτήρια και εφικτές πρακτικές διαδικασίες αναγνώρισης του δικαιώματος αυτού. Οι διαμάχες μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. σχετικά με την πολιτική μετανάστευσης δεν μπορούν να επιλυθούν με νομικά μέσα. Το αντίθετο: η προσπάθεια επιβολής υποχρεωτικών ποσοστώσεων υποδοχής με απόφαση της πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αποσόβησε τη σύγκρουση (μεταξύ των κρατών μελών), αλλά την επιδείνωσε», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής, σε σημερινή του συνέντευξη του στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ). 

Πρόσθεσε, όμως, πως «Οι ενωσιακές (της Ε.Ε) πρωτοβουλίες ήταν απαραίτητες για την προστασία των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων και των ανθρώπων και στις δύο πλευρές αυτών των συνόρων και τόνισε ότι «ειδικά για το δίλημμα της θαλάσσιας διάσωσης στη Μεσόγειο, την οποία έχουμε ανθρωπιστική υποχρέωση να κάνουμε, το πράττουμε γνωρίζοντας ότι αυτό θα ενθαρρύνει τους κυνικούς λαθροδιακινητές». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σόιμπλε τάχθηκε «υπέρ των ρεαλιστικών λύσεων για τα κέντρα διάσωσης και ασύλου εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα οποία να εγγυόμαστε τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και τις οποίες πρέπει να προστατεύσουμε – για παράδειγμα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και μέσω της πολιτικής και στρατιωτικής συμμετοχής της Ε.Ε. Σε μια τέτοια αποστολή σίγουρα θα συμμετείχαν και εκείνα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που μέχρι στιγμής αρνούνται την κατανομή μεταναστών/προσφύγων», σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη (CDU) πολιτικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης