Σλοβενία: 'Ενας νεκρός από την κακοκαιρία - Θυελλώδεις άνεμοι «σαρώνουν» τη χώρα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020, 12:25
Σλοβενία: 'Ενας νεκρός από την κακοκαιρία - Θυελλώδεις άνεμοι «σαρώνουν» τη χώρα

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη Σλοβενία, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους, διακοπές ηλεκτροδότησης και κυκλοφοριακές συμφορήσεις στα αστικά κέντρα της χώρας.

Ο άτυχος άνδρας πέθανε όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε καταπλακώθηκε από δέντρο που ξεριζώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους, στον οδικό άξονα Ντράβογκραντ-Μάριμπορ.

Το ανατολικό τμήμα της Σλοβενίας είναι αυτό που πλήττεται περισσότερο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Δέντρα ξεριζώθηκαν και βρέθηκαν σε στέγες σπιτιών, τις οποίες και κατέστρεψαν, κολόνες ηλεκτροδότησης έπεσαν σαν «χάρτινοι πύργοι» στο έδαφος, βυθίζοντας στο σκοτάδι πόλεις και χωριά.

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και οι αρχές κλήθηκαν να παρέμβουν σε εκατοντάδες περιστατικά απεγκλωβισμού και διάσωσης πολιτών το τελευταίο 24ωρο. Πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης καταγράφηκαν στις περιοχές του Ζρέτσε, Απάτσε, Λεντάβα και Ιβάντσνα Γκόριτσα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 3.000 πολίτες να μένουν στο σκοτάδι.

Εν τω μεταξύ, οι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν με ταχύτητα 70-100 χλμ. ανά ώρα στα ανατολικά και βορειοανατολικά και από 70 έως 90 χλμ./ώρα σε άλλες περιοχές της χώρας, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα έχει αναβαθμιστεί σε «κόκκινο συναγερμό» στις βορειοανατολικές περιοχές της Σλοβενίας και οι πολίτες καλούνται να τηρήσουν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την προφύλαξή τους από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020, 12:42