Οι σλοβενικές Αρχές ξεκίνησαν τη Δευτέρα να απομακρύνουν τις σορούς που είχαν βρεθεί σε ένα γιγαντιαίο ομαδικό τάφο, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2009 σε ένα ορυχείο και περιείχε εκατοντάδες πτώματα συνεργατών των Ναζί που εκτελέστηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς της Γιουγκοσλαβίας.

Τα πτώματα θα μεταφερθούν στην Ντόμπροβα, κοντά στη Λιουμπλιάνα, αφού ληφθεί γενετικό υλικό προκειμένου να ταυτοποιηθούν, ανακοίνωσε η προεδρία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2009 σε ένα παλιό ορυχείο στη Χούντα Γιάμα, κοντά στο Λάσκο, σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων ανατολικά της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνας.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 800 πτώματα, εν μέρει μουμιοποιημένα, αλλά συνολικά στο ορυχείο μπορεί να είχαν ταφεί 2.200-2.500 άνθρωποι, σύμφωνα με τον Μίτια Φέρεντς, έναν εμπειρογνώμονα της Σλοβενικής Επιτροπής Ερευνών Ομαδικών Τάφων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ιστορικοί υποθέτουν ότι πρόκειται για πτώματα Σλοβένων και Κροατών που είχαν συνεργαστεί με το ναζιστικό καθεστώς και εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις του Τίτο την άνοιξη του 1945.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συμφιλίωση δεν είναι δυνατή παρά μόνο όταν είμαστε έτοιμοι να συγχωρήσουμε και να αποδεχτούμε την αλήθεια, ακόμη και αν είναι οδυνηρή, δύσκολη και ατιμωτική» τόνισε ο Σλοβένος πρόεδρος Μπόρουτ Πάχορ σε μια θρησκευτική τελετή που έγινε παρουσία των απογόνων των θυμάτων, στη Χούντα Γιάμα.

Τα πτώματα, που ήταν γυμνά και δεν έφεραν ίχνη από σφαίρες, ανακαλύφθηκαν αφού προηγουμένως κατεδαφίστηκαν πολλοί τοίχοι από μπετόν που σφράγιζαν την είσοδο του ορυχείου.

Η Επιτροπή Ερευνών έχει εντοπίσει 700 σημεία όπου μπορεί να υπάρχουν ομαδικοί τάφοι στη Σλοβενία. Εκτιμάται ότι ίσως να περιέχουν τα πτώματα 15.000 συνεργατών των Ναζί –μεταξύ άλλων, μελών της Ουστάσι του φασιστικού κροατικού καθεστώτος του Άντε Πάβελιτς– αλλά και απλών πολιτών, γερμανόφωνων Σλοβένων ή αντικομμουνιστών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης