Η δίκη ενός Σλοβάκου επιχειρηματία και τριών άλλων που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της μνηστής του Μαρτίνα Κουσνίροβα θα αρχίσει στις 19 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ειδικό ποινικό δικαστήριο της Σλοβακίας που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Η δολοφονία του Κούτσιακ, ενός δημοσιογράφου που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς, και της αρραβωνιαστικιάς του Κουσνίροβα, πριν από περισσότερο από έναν χρόνο, εξακολουθεί να στοιχειώνει τη χώρα μέλος της ΕΕ μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που πυροδότησε κατά της διαφθοράς, οι οποίες εξανάγκασαν σε παραίτηση πέρυσι τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δίκη για τη δολοφονία αυτή γίνεται πριν από τις εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν στις 29 Φεβρουαρίου, για τις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν υποχώρηση της υποστήριξης για το κυβερνών κόμμα SMER και άνοδο των αντισυστημικών και ακροδεξιών κομμάτων, την ώρα που οι πολιτικοί των παραδοσιακών κομμάτων αγωνίζονται να υποβαθμίσουν τους δεσμούς τους με τον βασικό ύποπτο.

Ο 27χρονος Κούτσιακ και η μνηστή του δολοφονήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2018 μέσα στο σπίτι τους, το οποίο βρίσκεται έξω από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα.

Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι ο επιχειρηματίας Μαριάν Κότσνερ, ο οποίος είχε αποτελέσει αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας του Κούτσιακ για τη διαφθορά, έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κότσνερ και δύο φερόμενοι συνεργοί του έχουν δηλώσει αθώοι, ενώ ο τέταρτος ύποπτος έχει ομολογήσει την ενοχή του.

Ένας πέμπτος άνδρας που ομολόγησε ότι διευκόλυνε τη δολοφονία, πέτυχε συμβιβασμό με την εισαγγελία και θα έχει ρόλο αυτόπτη μάρτυρα στη δίκη των τεσσάρων άλλων, οι οποίοι μπορεί να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη.

Η υπόθεση αυτή εκλαμβάνεται ως ένα τεστ για τη σλοβακική αστυνομία και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, καθώς από την έρευνα που έγινε ήρθαν στο φως επιχειρηματικοί και προσωπικοί δεσμοί ανάμεσα στον Κότσνερ και αξιωματούχους της ασφάλειας.

Τις τελευταίες εβδομάδες μερικοί αξιωματούχοι έχουν παραιτηθεί, μεταξύ των οποίων ένας υφυπουργός, δύο εισαγγελείς και ένας δικαστής. Όλοι αυτοί που παραιτήθηκαν αρνούνται ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη δολοφονία του Κούτσιακ και της Κουσνίροβα.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης