Ο υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας υπέβαλε τη Δευτέρα την παραίτησή του, με στόχο να αποφευχθεί μια κρίση στον τετρακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τον Covid-19 παγκοσμίως.

«Παραιτούμαι από τη θέση του υπουργού Οικονομίας. Πιστεύω ότι αυτή η κίνηση θα συμβάλει στην αναδιοργάνωση της κυβέρνησης», είπε στους δημοσιογράφους ο ηγέτης του κόμματος SaS, Ρίτσαρντ Σούλικ, που είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το SaS και το Za Ludi, δύο από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Ίγκορ Μάτοβιτς, τον οποίο κατηγορούν για κακοδιαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

«Τώρα είναι η σειρά του πρωθυπουργού Ίγκορ Μάτοβιτς να παραιτηθεί, έτσι θα πέσει η παρούσα κυβέρνηση και θα ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο υπουργικό συμβούλιο», πρόσθεσε ο Σούλικ.

Την Κυριακή, ο Μάτοβιτς είπε ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί για να μην πέσει η κυβέρνηση, όμως διευκρίνισε ότι θα ήθελε να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα ως υπουργός. Ο Σούλικ απορρίπτει αυτόν τον όρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το SaS ανέφερε ότι οι δύο άλλοι υπουργοί του θα παραιτηθούν επίσης εάν παραμείνει πρωθυπουργός ο Μάτοβιτς.

Η πολιτική κρίση έρχεται σε μια περίοδο που η Σλοβακία, μια χώρα 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, καταγράφει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τον Covid-19 σε όλον τον κόσμο, συγκριτικά με τον πληθυσμό της. Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή στον τοπικό Τύπο δείχνουν ότι πάνω από το 80% των Σλοβάκων θέλουν να παραιτηθεί ο Μάτοβιτς.

Ως πιθανότερος αντικαταστάτης του Μάτοβιτς στην πρωθυπουργία φέρεται ο Έντουαρντ Χέγκερ, ο οποίος σήμερα είναι υπουργός Οικονομικών και ταυτόχρονα ασκεί προσωρινά και καθήκοντα υπουργού Υγείας.

Η πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα έχει δηλώσει ότι θα κάνει δεκτή την παραίτηση του υπουργού Σούλικ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης