Ανοίγουν και πάλι την Παρασκευή στη Σλοβακία τα μη απαραίτητα καταστήματα και ορισμένες υπηρεσίες για όσους έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19, την ώρα που επεκτείνεται το λοκντάουν για τους υπόλοιπους, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βλαντίμιρ Λενγκβάρσκι.

Η χώρα της κεντρικής Ευρώπης, με πληθυσμό 5,5 εκατομμύρια κατοίκους, δίνει μάχη τις τελευταίες εβδομάδες με ένα από τα χειρότερα παγκοσμίως κύματα κορονοϊού και έκλεισε καταστήματα και υπηρεσίες για όλους τους πολίτες για δύο εβδομάδες, έως την 9η Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λενγκβάρσκι επιδίωκε να παραταθεί το γενικό λοκντάουν έως τη 16η Δεκεμβρίου και να το χαλαρώσει για τους εμβολιασμένους από τη 17η Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, που θέλει να εντείνει την έκκληση για εμβολιασμό σε μια χώρα με τα χαμηλότερα ποσοστά ανοσοποίησης στην Ευρώπη, επέλεξε να χαλαρώσει τους κανόνες τώρα για όσους έχουν εμβολιαστεί και να τους παρατείνει έως την 9η Ιανουαρίου για τους υπόλοιπους.

Όλα τα καταστήματα και οι υπηρεσίες, όπως τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια, θα ανοίξουν για τους εμβολιασμένους, είπε σήμερα ο Λενγκβάρσκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν για τους εμβολιασμένους στο επόμενο στάδιο, από την 25η Δεκεμβρίου, όμως τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως έως τη νέα χρονιά. Σε άλλα αυστηρότερα μέτρα, τα μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια, όπως και στις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού θα γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης το διάστημα 13-17 Δεκεμβρίου, δηλαδή την τελευταία πλήρη εβδομάδα πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Η Σλοβακία μετρά έως σήμερα 3.503 ασθενείς που νοσηλεύονται με την Covid-19. Το 85% εξ αυτών δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η κυβέρνηση έχει ορίσει τις 3.800 νοσηλείες έως το επόμενο κρίσιμο στάδιο, το οποίο θα οδηγούσε σε μια πιθανή επιστροφή σε ακόμα πιο αυστηρούς περιορισμούς, είπε ο Λενγκβάρσκι.

Η Σλοβακία είναι μία από τις χώρες της ΕΕ με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, με το 46,5% του συνολικού πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως, έναντι ενός μέσου όρου 66,8% στην ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης