Στον διορισμό νέου υπουργικού συμβουλίου προχώρησε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Σλοβακίας Αντρέι Κίσκα, ορίζοντας πρωθυπουργό τον Πέτερ Πελεγκρίνι, με στόχο τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης που προκάλεσε η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ στη χώρα και η οποία οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας καθώς και στην παραίτηση του βετεράνου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Το κυβερνών κόμμα Smer επέλεξε τον 42χρονο Πελεγκρίνι, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, για να αντικαταστήσει τον Φίτσο και να μπορέσει έτσι να επιβιώσει η τρικομματική κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κόμμα επέλεξε επίσης για υπουργό Εσωτερικών τον μέχρι τώρα υπουργό Υγείας Τόμας Ντράκερ, ο οποίος θα αναλάβει να διασφαλίσει ότι η έρευνα για τη δολοφονία του Κούτσιακ θα είναι ανεξάρτητη. Ο Ντράκερ δήλωσε μάλιστα ότι ο πρόεδρος Κίσκα συμφώνησε μαζί του ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί η ηγεσία της εθνικής αστυνομίας.

Ο Κίσκα είχε απορρίψει την αρχική πρόταση του Πελεγκρίνι για το πρόσωπο που θα αναλάμβανε υπουργός Εσωτερικών, ζητώντας άλλη υποψηφιότητα, κάτι στο οποίο ανταποκρίθηκε ο Πελεγκρίνι.

Στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους ζητώντας νέα κυβέρνηση και μια δίκαιη έρευνα για τη δολοφονία τον περασμένο μήνα του 27χρονου δημοσιογράφου, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς, όπου εμπλέκονταν επιχειρηματίες με πολιτικές διασυνδέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί Σλοβάκοι δεν πιστεύουν ότι ο Πελεγκρίνι, ο οποίος είναι προσωπική επιλογή του Φίτσο, και ο Ντράκερ θα διασφαλίσουν μια δίκαιη έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, όσο παραμένει στην εξουσία το κόμμα Smer, το οποίο υπήρξε συχνά στόχος της έρευνας του δημοσιογράφου. Διοργανωτές των διαδηλώσεων προγραμματίζουν μια ακόμη για αύριο Παρασκευή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης