Ο πάμπλουτος επιχειρηματίας Μάριαν Κότσνερ, ο οποίος κατηγορείτο ότι έδωσε την εντολή για τη δολοφονία, το 2018, ενός δημοσιογράφου-ερευνητή και της αρραβωνιαστικιάς του, αθωώθηκε την Παρασκευή από το δικαστήριο του Πέζινοκ, σε μια νέα δίκη για την υπόθεση που συντάραξε τη Σλοβακία.

Η δικαστής Ρουζένα Σαμπόβα ανακοίνωσε την ετυμηγορία, εξηγώντας ότι «δεν αποδείχτηκε» ότι ο Κότσνερ ήταν εκείνος που διέταξε τη δολοφονία του Γιαν Κούτσιακ. Η φερόμενη συνεργός του, η Αλένα Σουσόβα, κρίθηκε ένοχη και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβακίας ανέτρεψε το 2021 την προηγούμενη απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που αθώωσε και τους δύο κατηγορουμένους, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια νέα δίκη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του, Μαρτίνα Κουσνίροβα.

Ο Κότσνερ και η Σούσοβα παραμένουν κρατούμενοι, αφού εκτίουν και οι δύο ποινές για άλλα αδικήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δύο θύματα, ηλικίας 27 ετών, δολοφονήθηκαν μέσα στο σπίτι τους, σε μια επίθεση που παρέπεμπε σε μαφιόζικο ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Ο Γιαν Κούτσιακ είχε δημοσιεύσει πολλά ρεπορτάζ για τη διαφθορά και τις «ύποπτες» σχέσεις του Μάριαν Κότσνερ με υψηλόβαθμους πολιτικούς αξιωματούχους.

«Η Σούσοβα καταδικάστηκε, ο Κότσνερ απαλλάχθηκε… Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Δεν θα μείνουμε εδώ», είπε ο πατέρας του δημοσιογράφου, Γιόζεφ Κούτσιακ, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης.

«Ντροπή (…) για το δικαστικό σύστημά μας», σχολίασε από τη μεριά της η Ζλάτιτσα Κουσνίροβα, η μητέρα του δεύτερου θύματος.

Δύο άνθρωποι έχουν ήδη δηλώσει ένοχοι και έχουν καταδικαστεί για τη δολοφονία. Ο πρώην στρατιώτης και πληρωμένος δολοφόνος Μίροσλαβ Μάρτσεκ καταδικάστηκε τον Απρίλιο του 2020 σε κάθειρξη 23 ετών για το έγκλημα.

Η διπλή δολοφονία προκάλεσε κρίση στη Σλοβακία και ο τότε πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησής του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης