Πολλοί Τούρκοι φοβούνται ότι  η νέα συμφωνία ασφαλών ζωνών θα μείνει στα χαρτιά και πάλι, όπως συνέβη με τον οδικό χάρτη Manbij.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν προσπαθεί να παρουσιάσει τη συμφωνία που κατέληξε με τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 7 Αυγούστου για “ασφαλή ζώνη” στη βόρεια Συρία ως “πολύ καλή αρχή”. Δεν είναι όμως όλοι οι Τούρκοι πεπεισμένοι, έστω κι αν ο φιλοκυβερνητικός Τύπος προσπαθεί να πείσει το κοινό ότι η Άγκυρα σημείωσε «διπλωματικό πραξικόπημα» με αυτό το συμφωνητικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τουρκία ενίσχυσε πρόσφατα τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα της Συρίας, οδηγώντας πολλούς να πιστέψουν ότι η εισβολή στη Συρία ήταν μόνο λίγες μέρες μπροστά.

 Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι απειλές στρατιωτικής δράσης του Ερντογάν εναντίον των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) στη Συρία που εξασφαλίσθηκαν από αυτή την συμφωνία.

Σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» έπρεπε να εκκενωθεί από το  YPG   το Manbij, πόλη δυτικά του ποταμού Ευφράτη και να λειτουργήσει ως προοίμιο για την εξάλειψη της κουρδικής ομάδας από τα εδάφη ανατολικά του Ευφράτη εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη, αφήνοντας πολλούς Τούρκους να αισθάνονται ότι η Ουάσινγκτον είχε εξαπατήσει την κυβέρνησή τους.
Η Αμερική, εν τω μεταξύ, έδειξε ότι θα συνεχίσει με τη συμμαχία της με το YPG.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θυμίζουμε ότι ο  πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπμ απειλούσε τον Ιανουάριο να «καταστρέψει οικονομικά την Τουρκία αν πλήξει τους Κούρδους».

Ο οδικός χάρτης του Manbij ολοκληρώθηκε μετά από τις συνεχείς προειδοποιήσεις από τον Ερντογάν για επικείμενη τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Συρία ώστε να εξουδετερώσει το YPG και είχε καταφέρει να αποτρέψει την επίθεση.

Πολλοί ισχυρίστηκαν τότε ότι ο οδικός χάρτης έδειξε επίσης ότι ο Ερντογάν, παρά τη σκληρή του ομιλία, τελικά αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει και να αποφύγει να λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στρατιωτική αντιμετώπιση από τις ΗΠΑ.

Ερντογάν και  Τράμπ δείχνουν να έχουν αναπτύξει ζεστή σχέση που αντικατοπτρίζεται ως τώρα, στον μετριοπαθή τρόπο με τον οποίο χειρίζονται οι ΗΠΑ την κρίση για την αγορά από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

Δεν υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι η φιλία αυτή θα επεκταθεί στη συνεργασία κατά του YPG με τον τρόπο που θέλει η Άγκυρα.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης