Σκωτία: Τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ζητεί η Στέρτζον με επιστολή της προς τη Μέι

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017, 12:13
Σκωτία: Τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ζητεί η Στέρτζον με επιστολή της προς τη Μέι
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον συνέταξε επιστολή προς την Τερέζα Μέι, με την οποία ζητεί επισήμως να επιτραπεί η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία εν όψει της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου για το Brexit έθεσαν υπό αμφισβήτηση το μέλλον της χώρας, καθώς η Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε., αλλά η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία υπέρ της παραμονής. Την Τρίτη το αποκεντρωμένο κοινοβούλιο της Σκωτίας ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση το 2018 ή το 2019, αλλά απαιτείται προηγουμένως η έγκριση από το Λονδίνο.

Έχοντας εξασφαλίσει την εντολή από το κοινοβούλιο της Σκωτίας, η Στέρτζον συνέταξε επιστολή προς την πρωθυπουργό της Βρετανίας, με την οποία ζητεί επισήμως να της επιτραπεί να ξεκινήσει τις συνομιλίες που θα οδηγήσουν στο δημοψήφισμα, κάτι που όμως το Λονδίνο έχει ήδη πει ότι θα απορρίψει.

Στην ιστοσελίδα της στο Twitter, η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει αναρτήσει μια φωτογραφία της Στέρτζον να κάθεται χαλαρή στον καναπέ με το μήνυμα: «Η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον στο Bute House (σ.σ.: την πρωθυπουργική κατοικία) στο Εδιμβούργο επεξεργάζεται το τελικό σχέδιο της επιστολής του Άρθρου 30 προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι».

Η εντολή υπό το Άρθρο 30 είναι ο επίσημος μηχανισμός με τον οποίο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παραδίδει προσωρινά την εξουσία στη Βουλή της Σκωτίας για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η επιστολή θα επιδοθεί στη Μέι αργότερα μέσα στην ημέρα. Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτητοποίησή τους στο δημοψήφισμα του 2014 με 55% έναντι 45%, αλλά η Στέρτζον υποστηρίζει ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει έκτοτε, επειδή, παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό του ψήφισε υπέρ του Brexit, οι Σκωτσέζοι τέθηκαν μαζικά υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

Η Μέι δηλώνει ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, καθώς προετοιμάζονται οι πολύπλοκες διετείς συνομιλίες για το «διαζύγιο» της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο με τους 27 εταίρους της στην Ε.Ε.

Η φωτογραφία της Στέρτζον βλέπει το φως της δημοσιότητας μόλις δύο μέρες έπειτα από μια παρεμφερή φωτογραφία της Μέι να υπογράφει την επιστολή με την οποία ανακοίνωσε επισήμως την πρόθεση της χώρας της για έξοδο από την Ε.Ε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017, 12:13