Σκωτία: Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018, 14:26
Σκωτία: Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις
Ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ, που κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις, αποχώρησε από το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) προκειμένου να μην το βλάψει, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Τα γεγονότα για τα οποία κατηγορείται ο Σάλμοντ, και τα οποία ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά, φέρονται να εκτυλίχθηκαν το 2013 στη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός της Σκωτίας (2007-2014).

Σύμφωνα με τη σκοτσέζικη εφημερίδα Daily Record, δύο μέλη της ομάδας του Σάλμοντ κατήγγειλαν ότι τους επιτέθηκε σεξουαλικά στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία της Σκωτίας.

Έπειτα από εσωτερική έρευνα η νυν κυβέρνηση της Σκωτίας υπό την πρωθυπουργό Νίκολα Στάρτζον, η οποία ανήκει επίσης στο SNP, ενημέρωσε την αστυνομία για τις καταγγελίες.

Ο ίδια η Στάρτζον εξέφρασε την «τεράστια θλίψη» της που βλέπει να φεύγει «ένας φίλος και ένας μέντορας επί σχεδόν τρεις δεκαετίες», αν και πρόσθεσε ότι κατανοεί την απόφασή του.

«Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας έλαβε δύο καταγγελίες οι οποίες δεν μπορούσαν να αγνοηθούν ή να κρυφτούν κάτω από το χαλί», επεσήμανε η Στάρτζον.

Σε βίντεο που ανήρτησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης χθες Τετάρτη το βράδυ ο Σάλμοντ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το SNP. Εξήγησε ότι αποχωρεί προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος, το οποίο ήταν αντιμέτωπο με εκκλήσεις υπέρ της αποπομπής του πρώην αρχηγού του.

Η αντιπολίτευση πίεζε τη Στάρτζον να τον αποπέμψει μετά τις αποκαλύψεις για τις καταγγελίες, όμως εκείνη είχε απαντήσει ότι δεν υπάρχει «νομική βάση» για κάτι τέτοιο.

Ο Σάλμοντ υπήρξε μέλος του SNP επί 45 χρόνια, από τα οποία τα 20 ήταν επικεφαλής του κόμματος. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι θα ενταχθεί και πάλι στο SNP «μόλις καταφέρω να υπερασπιστώ την τιμή μου».
Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας προσέφυγε δικαστικά εναντίον της σκοτσέζικης κυβέρνησης για τον τρόπο που χειρίστηκε τις καταγγελίες, τις οποίες τώρα εξετάζει η αστυνομία. Για τον σκοπό αυτό ξεκίνησε μια εκστρατεία προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα και να αντεπεξέλθει στα δικαστικά έξοδα. Μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 50.000 λιρών (55.700 ευρώ)που είχε ζητήσει, προκαλώντας όμως την έντονη αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η Σκωτία ζει σήμερα μια απίστευτη και άνευ προηγουμένου κατάσταση με τον πρώην πρωθυπουργό της να ζητεί χρήματα από τους υποστηρικτές του SNP για να επιτεθεί δικαστικά στην κυβέρνηση της οποίας ηγείτο», σχολίασε ειρωνικά ο εκπρόσωπος των Συντηρητικών της Σκωτίας.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018, 14:26