Σαφείς προειδοποιήσεις προς το Ν. Σουδάν απηύθυνε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Σουδάν, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει άμεσα να σταματήσει τις προκλήσεις στα σύνορα της αφρικανικής χώρας, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Al Jazeera. Ο Omar al-Bashir ξεκαθάρισε πως βασικός στόχος της κυβέρνησής του αποτελεί πλέον η απελευθέρωση όλων των πολιτών που διαμένουν στο Ν. Σουδάν και υποφέρουν κάτω από τη διοίκηση του κυβερνώντος κόμματος, «Λαϊκό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Σουδάν» (SPLM).

«Βασικός μας στόχος είναι να σώσουμε τους κατοίκους στο νότο από το SPLM. Πρόκειται για ένα έντομο το οποίο επιχειρεί να καταστρέψει το Σουδάν και πλέον καλούμαστε να εξολοθρεύσουμε μια για πάντα αυτό το έντομο», τόνισε αρχικά στη διάρκεια ομιλίας του στην πρωτεύουσα, Χαρτούμ.

«Το θέμα ξεκίνησε στο Χέγκλιγκ και υπάρχουν δύο επιλογές: Είτε θα τερματισθεί στο Χαρτούμ, ή στη Τζούμπα», πρόσθεσε, στη σκιά των πρόσφατων εχθροπραξιών σε αυτή τη σημαντική πετρελαιοπηγή του Σουδάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά την ανεξαρτησία του Ν. Σουδάν (9 Ιουλίου του 2011) οι διαφορές με το Σουδάν σχετικά με τη διαχείριση του πετρελαίου και του ζωικού κεφαλαίου στις διασυνοριακές περιοχές του Αμπιέι, Νότιου Κορντοφάν και Πολιτείας του Μπλε Νείλου παραμένουν, με καμία από τις δύο πλευρές να δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει.

Ήδη, την Τρίτη νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στο βόρειο τμήμα της περιοχής Αγουέιλ στο Νότιο Σουδάν, περίπου 160 χλμ. από το Χέγκλιγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Σουδάν υποσχέθηκε παράλληλα πως εντός των επόμενων ημερών θα υπάρχουν «καλά» νέα από το μέτωπο, χωρίς ωστόσο να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης