Στην Ιταλία συνεχίζει να λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις το θέμα του εμβολιασμού στους οίκους ευγηρίας. O ιταλικός τύπος επιβεβαιώνει σήμερα ότι κυρίως στις βόρειες περιφέρειες της χώρας, μεγάλο μέρος του διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού τους δήλωσε ότι δεν θέλει να εμβολιαστεί. Σε αρκετές περιοχές της Λομβαρδίας μάλιστα, η οποία επλήγη όσο καμία άλλη περιφέρεια από τον κορωνοϊό, το ποσοστό εκείνων που αρνούνται να εμβολιασθούν, ξεπερνά το 50%.

Ο προβληματισμός είναι τεράστιος, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι η αρνητική αυτή στάση μπορεί να επηρεάσει σαν ντόμινο και ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων. Οι συγγενείς των ηλικιωμένων που βρίσκονται στους οίκους ευγηρίας είναι οργισμένοι, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης. Συχνά δεν μπορούν να επισκεφθούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, καθώς το ποσοστό θνησιμότητας μέσα στις δομές αυτές ήταν τεράστιο, ενώ τώρα που βρέθηκε το εμβόλιο, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί μια πολύτιμη ασπίδα προστασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές όμως, όποιος τάσσεται κατά του εμβολίου και εργάζεται σε νοσοκομεία, γηροκομεία ή ιδιωτικές κλινικές, θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Μπορεί να υπάρξει δηλαδή, πιθανότητα απόλυσης και ποινικής δίωξης. Αύριο τα συνδικάτα των εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας αναμένεται να συναντηθούν με εκπροσώπους του υπουργείου υγείας σε αναζήτηση πιθανών λύσεων. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης Κόντε δε, ορισμένα στελέχη της άρχισαν να διαφοροποιούνται και να αμφισβητούν την επιλογή του πρωθυπουργού, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του εθελοντικού εμβολιασμού.

Η κεντροαριστερή υφυπουργός υγείας Σάντρα Τζάμπα δήλωσε ανοικτά ότι, δεδομένης της κατάστασης, ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός, ξεκινώντας από  όσους εργάζονται στο δημόσιο. Και ο έτερος υφυπουργός υγείας, Πάολο Σιλέρι, από τα Πέντε Αστέρια, προσθέτει: «Αν δεν εμβολιαστούν τουλάχιστον τα δυο τρίτα του πληθυσμού, θα χρειαστεί να λάβουμε μέτρα, αποφασίζοντας την υποχρεωτική χορήγηση του εμβολίου».

Ενδιαφέρον προκαλεί, ότι στο πιο πρόσφατο σχετικό γκάλοπ, το οποίο διεξήχθη στις 16 του μηνός, οκτώ στους δέκα Ιταλούς απάντησαν ότι σκοπεύουν να εμβολιαστούν. Μήπως τελικά ήταν ένα υπερβολικά αισιόδοξο στατιστικό δείγμα, και δεν ρωτήθηκε ούτε ένας νοσηλευτής, εργαζόμενος σε οίκο ευγηρίας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης