Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία της πόλης Μικολάγιφ στην Ουκρανία ύστερα από την είδηση πως μια 18χρονη κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τρεις άνδρες οι οποίοι στη συνέχεια επιχείρησαν να την κάψουν ζωντανή. Η Oksana Makar δέχτηκε την επίθεση στις 9 Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή, την ώρα που βρισκόταν μέσα σε διαμέρισμα ενός εκ των τριών δραστών, τους οποίους είχε συναντήσει νωρίτερα σε μπαρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού την κακοποίησαν σεξουαλικά, άρχισαν να τη χτυπούν μέχρι να χάσει τις αισθήσεις της και στη συνέχεια την μετέφεραν σε ένα οικόπεδο, τυλιγμένη σε ένα σεντόνι, όπου και την πέταξαν μέσα σε ένα λάκκο πριν την περιλούσουν με βενζίνη και της βάλουν φωτιά.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, η κατάσταση της νεαρής παραμένει κρίσιμη, έχοντας υποστεί εγκαύματα τρίτου και τέταρτου βαθμού στο 55% του σώματός της. Εκπρόσωπος της ιατρικής ομάδας που την παρακολουθεί, ανέφερε πως χρειάστηκε να της ακρωτηριάσουν το ένα της χέρι καθώς και τα δύο της πόδια από τον αστράγαλο και κάτω.

Υπεράνω πάσης υποψίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως γνωστοποιήθηκε οι δύο εκ των βασικών υπόπτων, δε συνελήφθησαν αρχικά παρά την καταγγελία της κοπέλας στην Αστυνομία, ενώ όταν τελικά οδηγήθηκαν στο τμήμα αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία, καθώς προέρχονταν από οικογένειες με υψηλή κοινωνική θέση και ισχυρή οικονομική δύναμη. Ο Maxim Prisyjnikov, 23 ετών, είναι γιος του τοπικού περιφερειάρχη ενώ ο πατέρας του 21χρονου Artyon Pogosyan εκτελεί χρέη τοπικού εισαγγελέα στην πόλη Μικολάγιφ.

Η στάση της τοπικής Αστυνομίας προκάλεσε την έκρηξη οργανώσεων για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα οι Αρχές να προχωρήσουν εκ νέου στη σύλληψή τους στις 13 Μαρτίου και στην απαγγελία κατηγοριών για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Οι δύο δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς την καταβολή εγγύησης, την ίδια στιγμή που ο τρίτος ύποπτος, Evgeny Krasnochek, ομολόγησε την πράξη του στη διάρκεια της ανάκρισης και κρατείται από την Αστυνομία.

Λαϊκή κατακραυγή

Στις 15 Μαρτίου, μέλη της Fema συγκεντρώθηκαν έξω από τη Γενική Εισαγγελία στην πρωτεύουσα Κίεβο, ζητώντας την απονομή Δικαιοσύνης. Κρατώντας φωτογραφίες του θύματος, κάλεσαν την κυβέρνηση να τιμωρήσει παραδειγματικά τους δράστες.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης ανέφερε πως το συγκεκριμένο γεγονός και η γενικότερη στάση των Αρχών απέναντι στους δύο υπόπτους δημιουργεί τεράστια ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που εφαρμόζεται η Δικαιοσύνη στην Ουκρανία.

«Ο λαός της Ουκρανίας είναι αηδιασμένος από την επίθεση στην Oksana Makar και κουρασμένος από την ατελείωτη διαφθορά η οποία επέτρεψε στους δράστες να κυκλοφορούν ελεύθεροι χωρίς καμία κατηγορία. Ελπίζω η διεθνής πίεση να οδηγήσει σε δίκη», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της Εισαγγελίας στην πόλη Μικολάγιφ ανέφερε πως η τοπική Αστυνομία δε είχε στα χέρια της αρκετά στοιχεία προκειμένου να προχωρήσει στη σύλληψη των δύο νεαρών.

Σοκαριστικό video στο Διαδίκτυο

Εν τω μεταξύ η μητέρα του θύματος, Tetyana Surovitska, «ανέβασε» ένα video στο Διαδίκτυο όπου δείχνει την κόρη της την ώρα που βρίσκεται στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Στη διάρκεια του οπτικοακουστικού υλικού της ζητά να πει «δύο λόγια στην Ουκρανία».

Η Oksana Makar ξεκινάει την αφήγηση ωστόσο στη συνέχεια σταματάει ξεσπώντας σε λυγμούς, λέγοντας πως «δεν μπορεί».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς πιστεύει πως πρέπει να τιμωρηθούν οι δράστες, απάντησε πως «θα πρέπει να τους κόψουν τους όρχεις και να τους πετάξουν στα σκυλιά».

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης