Εικόνες αποκάλυψης άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός μεγέθους 6,2 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Ιταλία τα ξημερώματα της Τετάρτης και ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά. To πρωί της Πέμπτης, ένα 24ωρο μετά, οι ιταλικές Aρχές Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσαν πως οι νεκροί έχουν φτάσει τους 250. Αρκετά από τα θύματα είναι παιδιά, όπως ανέφεραν.

Κι ενώ οι εικόνες καταστροφής που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία προκαλούν σοκ, η κρατική ιταλική τηλεόραση εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα φτάσει τους 1.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τραυματίες είναι μέχρι στιγμής δεκάδες με τις εκτιμήσεις να τους ανεβάζουν σε περίπου 400. Οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας προσθέτουν ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, κάτι που σημαίνει ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα ακόμη βαρύτερος.

Συγκλονιστικές συνομιλίες με το τηλεφωνικό κέντρο της αστυνομίας και τις πρώτες βοήθειες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στη Ρώμη 184 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Αματρίτσε, 11 στο Ακκούμολι και 46 στην επαρχία Άσκολι Πιτσένο. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων του σεισμού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν 215 ανθρώπους ζωντανούς από τα ερείπια, ενώ στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 2.027 άνδρες με 400 οχήματα.

Οι επιχειρήσεις για ανεύρεση επιζώντων συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα, υπό το φως φακών (σ.σ.: ρεύμα δεν υπάρχει σε αρκετές από τις βαρύτερα πληγείσες περιοχές) ακόμη και με τα χέρια. 

Οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, κάτι που σημαίνει ότι πιθανώς ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμη βαρύτερος…

Δείτε εναέριες εικόνες από τις καταστροφές που προκάλεσε ο φονικός σεισμός:

Πολλά από τα θύματα σκοτώθηκαν στο Ακκούμολι, χωριό που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, καθώς και στο Αματρίτσε, όπου όπως δήλωσε ο δήμαρχός του, Σέρτζιο Πιρότσι, στο zougla.gr τα τρία τέταρτα των σπιτιών έχουν καταστραφεί.

Ο σεισμός έπληξε την κεντρική Ιταλία στις 03.36 (τοπική ώρα, 04.36 ώρα Ελλάδας) τα ξημερώματα της Τετάρτης. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται δύο χιλιόμετρα από το χωριό Ακκούμολι που βρίσκεται 109 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρώμης και 14 χιλιόμετρα ανατολικά του Maltignano.

Δείτε το επίκεντρο του σεισμού:

Όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία RAI, η δόνηση διήρκεσε 20 δευτερόλεπτα και είχε εστιακό βάθος μόλις τέσσερα χιλιόμετρα. Μία ώρα αργότερα ακολούθησαν δύο ισχυροί σεισμοί μεγέθους 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.

Σήμερα, Πέμπτη, αναμένονται τα πρώτα ουσιαστικά μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών, τα οποία θα υιοθετηθούν κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ρέντσι. Ο δήμαρχος του Ακούμολι, Στέφανο Πετρούτσι, δήλωσε την Τετάρτη ότι περίπου 1.500 κάτοικοι έχουν μείνει άστεγοι στην περιοχή μετά τον σεισμό.

Δεκάχρονο κορίτσι απεγκλωβίστηκε μετά από 17 ώρες

Οι μικρές εκλάμψεις ελπίδας δεν λείπουν: Μετά από 17 ώρες στα συντρίμμια απεγκλωβίστηκε ένα κοριτσάκι μόλις δέκα ετών στην Πεσκάρα Ντελ Τρόντο στην περιφέρεια Μάρκε.



Στους διασωθέντες περιλαμβάνονται και δύο αδελφάκια 4 και 6 ετών ο Σαμουέλε και ο Λεόνε, που κατάφεραν να σωθούν χάρη στη γιαγιά τους που τα έβαλε κάτω από το κρεβάτι μόλις η γη άρχισε να τρέμει.
 
Στο Αματρίτσε, ωστόσο ένα αγοράκι 11 ετών, το οποίο νωρίτερα είχε καλέσει σε βοήθεια τους άνδρες της Πολιτικής Προστασίας, ανασύρθηκε νεκρό. Η συνολική εικόνα καλλιεργεί φόβους για ακόμη υψηλότερο απολογισμό: Το 90% όσων ανασύρονται είναι νεκροί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν διασώστες από το Ριέτι.

Κατέρρευσε ξενοδοχείο 120 ετών στο Αματρίτσε

Ένα από τα σύμβολα της τραγωδίας αυτής είναι το ξενοδοχείο Roma, στο χωριό Αματρίτσε. Πρόκειται για ξενοδοχείο με ιστορία 120 χρόνων και χωρητικότητα 40 δωματίων, τα οποία τις ημέρες αυτές ήταν πλήρη. Φημισμένο για την παραδοσιακή κουζίνα του, το μεγαλύτερο μέρος του ξενοδοχείου κατέρρευσε την περασμένη νύχτα.

Όπως αναφέρει και η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, μόλις δύο φιλοξενούμενοι του ξενοδοχείου έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί με δεκάδες τουρίστες που βρίσκονταν στο Hotel Roma να παραμένουν αγνοούμενοι.

Κανείς δεν ξέρει αν και πότε η Αματρίτσε θα ξαναγεννηθεί, και αν το ιστορικό αυτό ξενοδοχείο, με θέα στην εντυπωσιακή ορεινή περιοχή του βόρειου Λατίου, θα μπορέσει να ξαναγίνει πραγματικότητα.

«Η μισή πόλη δεν υπάρχει πια» είπε στην ιταλική τηλεόραση ο δήμαρχος Σέρτζιο Πιρότζι και εμφανώς συγκινημένος είπε «είμαστε άνθρωποι του βουνού, δεν το βάζουμε κάτω». Ο ίδιος πρόσθεσε πως υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια, ενώ έκανε γνωστό ότι ο σεισμός προκάλεσε και κατολίσθηση, αλλά και την κατάρρευση μιας γέφυρας. «Εδώ είναι μια τραγωδία, έχουμε νεκρούς και κατεστραμμένα κτήρια» δήλωσε.

Με κουβέρτες στους δρόμους ή σε σκηνές
υπό τον «χορό» των μετασεισμών

Σε χιλιάδες -τουλάχιστον 2.500, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ- φτάνουν όσοι πέρασαν τη νύχτα προς Πέμπτη έξω στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο, είτε καλυμμένοι με κουβέρτες είτε μέσα σε σκηνές. Οι συνθήκες όμως ήταν το μικρότερό τους πρόβλημα, επειδή τη νύχτα συνεχίζονταν οι μετασεισμοί, με τους ισχυρότερους να σπέρνουν ξανά πανικό.

Ο δυνατότερος ήταν 5,4 βαθμών και ο τελευταίος ισχυρότερος 4,5 βαθμών, μετά τις πέντε τα ξημερώματα της Πέμπτης. Οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου προειδοποιούν πως δεν αποκλείονται και νέοι μετασεισμοί.

Η κινητοποίηση είναι τεράστια, με πυροσβεστική και στρατό να έχουν αναπτυχθεί στις σφοδρότερα πληγείσες περιοχές ενώ μαζί τους έσκαβαν όλη τη διάρκεια της νύχτας εθελοντές -από αγρότες και οικοδόμους με εκσκαφείς μέχρι ιερείς. Ωστόσο, αρκετοί κάτοικοι ιδιαίτερα στις πιο απομακρυσμένες περιοχές εκφράζουν παράπονα ότι η βοήθεια άργησε να έρθει.

Ενός λεπτού σιγή και μαύρα περιβραχιόνια για τα θύματα του σεισμού

Ο κόσμος του ιταλικού αθλητισμού κινητοποιείται για να δείξει την συμπαράστασή του προς τις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού που έπληξε την κεντρική Ιταλία.

«Σε αυτή τη στιγμή του πόνου, ο αθλητισμός σφίγγει με αλληλεγγύη γύρω από τους πληγέντες πληθυσμούς: είμαστε τώρα, και θα είμαστε αύριο, πάντα στο πλευρό σας», είπε ο πρόεδρος της CONI (ιταλική Ολυμπιακή επιτροπή) Τζοβάνι Μαλαγκό, ανακοινώνοντας «ενός λεπτού σιγή για όλες τις εκδηλώσεις του αθλητισμού στην Ιταλία.

Έτσι, μετά από απόφαση του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Κάρλο Ταβέκιο, στα επόμενο ματς θα «τηρηθεί ενός λεπτού σιγή» και «οι εθνικές ομάδες θα αγωνιστούν με μαύρα περιβραχιόνια». Το πρώτο σημάδι του πένθους, απόψε το βράδυ στο Βελιγράδι, με τήρηση ενός λεπτού σιγή πριν από την συνάντηση του Ερυθρού Αστέρα με την Σασουόλο, στο Europa League.

Βίντεο και φωτογραφίες αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής, καθώς κτίρια, δρόμοι, αλλά και ολόκληρα χωριά έχουν ισοπεδωθεί:

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης