Νέος ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας - Ιράν

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020, 18:01
Νέος ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας - Ιράν

Σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Ο σεισμός είχε βάθος 10 χιλιομέτρων και επίκεντρο 22 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Salmās του Ιράν και 56 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Başkale της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες κτήρια κατέρρευσαν στη νοτιοανατολική Τουρκία, από τον σεισμό μεγέθους 5,7 βαθμών που έπληξε το πρωί της Κυριακής περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία για τη Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών της Τουρκίας καταγράφηκαν 24 ισχυροί μετασεισμοί εκ των οποίων οι δύο ήταν μεγέθους πάνω από 4 Ρίχτερ. 

Δείτε την καταγραφή του σεισμογράφου που ανήκει στο σχολικό σεισμογραφικό δίκτυο που συντονίζει ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο κ. Χουλιάρας μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε ότι είναι επιφυλακτικός σχετικά με την εξέλιξη διότι η περιοχή έχει ιστορία μεγάλων και ισχυρών σεισμών και ενεργών ρηγμάτων, με τον πιο πρόσφατο σεισμό μεγέθους 7,2 Ρίχτερ το 2011 στη λίμνη Βαν της ανατολικής Τουρκίας που άφησε πίσω του 604 νεκρούς, 4.152 σοβαρά τραυματίες και 11.232 κατεστραμμένα κτήρια.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020, 21:02