Σεισμός μεγέθους 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07:24 στην Κροατία, 7 χιλιόμετρα βόρεια του Ζάγκρεμπ. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, ενώ το εστιακό βάθος ήταν μικρό και εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα. Σαράντα λεπτά αργότερα, ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός 5,1 Ρίχτερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη δόνηση προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε κάποια κτήρια στην πρωτεύουσα της χώρας, ενώ κατέρρευσαν οι πύργοι ενός καθεδρικού ναού. Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή τραυματίες.

Στην πόλη ακούστηκαν οι σειρήνες συναγερμού.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

“Διήρκεσε πάνω από 10 δευτερόλεπτα. Ήταν κατά πολύ ο ισχυρότερος που είχα αισθανθεί ποτέ”, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, προσθέτοντας ότι αυτού ακολούθησαν μετασεισμοί.

Η σεισμολόγος της Κροατίας Ινές Ίβαντσιτς δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν ισχυρός, αλλά ότι προς το παρόν δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι ζημιές που προκάλεσε. Η ίδια πρόσθεσε ότι σε ορισμένες περιοχές έπεσε το Ίντερνετ.

Δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται εκεί σημείωσε ότι είδε να έχουν προκληθεί ζημιές σε καμπαναριό εκκλησίας και ανθρώπους που είχαν βγει στον δρόμο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Ντάβορ Μποζίνοβιτς απηύθυνε έκκληση μέσω του λογαριασμού του στο Twitter στους ανθρώπους που έχουν βγει στους δρόμους να τηρούν τις αποστάσεις μεταξύ τους καθώς η χώρα αγωνίζεται για να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής η Κροατία έχει καταγράψει 206 κρούσματα κορωνοϊού και έναν θάνατο.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) ανακοίνωσε ότι το μέγεθος του σεισμού αυτού ήταν 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) αναφέρθηκε και αυτό, όπως και το γερμανικό GFZ, σε σεισμό 5,3 βαθμών, ο οποίος ακολουθήθηκε από άλλον 5,1 βαθμών.

Ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Ζάγκρεμπ Pavle Kalinic από την πλευρά του ζήτησε από τους πολίτες να βγουν από τα σπίτια τους. «Φύγετε από τα σπίτια σας και βοηθήστε τους γηραιότερους γείτονες σας», ανέφερε.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης