Πλάνα από τον βομβαρδισμό ενός εκ των 12 διυλιστηρίων που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Συρίας έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Πολεμικό αεροσκάφος, τύπου F-15, έπληξε την Τετάρτη με πυραύλους τη βιομηχανική εγκατάσταση, μετατρέποντάς τη σε συντρίμμια μέσα σ’ ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού και φλόγες που έφθαναν σε ύψος αρκετών μέτρων. Διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι το Ισλαμικό Χαλιφάτο ελέγχει περίπου το 60% του πετρελαίου στη Συρία, αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη κοντά στα 2 εκατ. δολάρια την ημέρα μέσω λαθρεμπορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο στόχαστρο 12 διυλιστήρια

Εν τω μεταξύ, την ίδια ημέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ John Kirby ανέφερε πως 16 μαχητικά αεροπλάνα του συνασπισμού που πολεμά το Ισλαμικό Χαλιφάτο πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς σε 12 διυλιστήρια της ασιατικής χώρας.

Ειδικότερα, γνωστοποίησε ότι εκτοξεύτηκαν 41 τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι ακριβείας κατά στόχων σε αυτές τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Από τα 16 μαχητικά που συμμετείχαν, τα έξι ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, με το ημερήσιο κόστος των επιδρομών να κυμαίνεται από 7 έως 10 εκατ. δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βρισκόμαστε ακόμα στη φάση της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων στα διυλιστήρια. Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι βομβαρδισμοί ήταν επιτυχείς» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times», τα μαχητικά του συνασπισμού άρχισαν να βομβαρδίσουν από την Τετάρτη διυλιστήρια στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας. Εκτιμάται πως οι επιδρομές κατά στόχων στο συριακό έδαφος έχουν ξεπεράσει τις 200 από την έναρξη των επιχειρήσεων την προηγούμενη Δευτέρα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Σφυροκοπήματα on camera, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014, 15:50

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης