Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν σήμερα από δύο διαδοχικές εκρήξεις που σημειώθηκαν στην πόλη Ιντλίμπ, που τελεί υπό τον έλεγχο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), στη βορειοδυτική Συρία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

Η HTS, όπου υπερισχύει ένα συριακό πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα, ελέγχει όλη την περιοχή Ιντλίμπ, όπου έχουν βρει καταφύγιο κάποιοι αντάρτες, καθώς και εν υπνώσει πυρήνες τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε σε κύριο δρόμο στην πρωτεύουσα της επαρχίας. Στα θύματα περιλαμβάνονται εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πολιτικής άμυνας που έφθασαν στο σημείο λίγο πριν σημειωθεί μια δεύτερη έκρηξη σε κοντινό σημείο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η δεύτερη βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια μοτοσικλέτα.

Πλάνα που μεταδοθηκαν από ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν διασώστες να απομακρύνουν πτώματα και να ανασύρουν τραυματίες από το σημείο.

Νωρίτερα ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν είχε πει πως «δεκατρείς άνθρωποι, από τους οποίους 10 άμαχοι, σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διπλή επίθεση σημειώθηκε σε έναν δρόμο όπου βρίσκεται ένα «τοπικό συμβούλιο» της «Κυβέρνησης σωτηρίας», της διοικητικής αρχής που έχει δημιουργήσει η HTS για να διαχειρίζεται τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχό της, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Στις 18 Ιανουαρίου, τουλάχιστον 11 άνθρωποι, εκ των οποίων επτά τζιχαντιστές, σκοτώθηκαν σε επίθεση με στόχο την HTS στην ίδια επαρχία. «Μια αποθήκη πυρομαχικών» των τζιχαντιστών είχε τεθεί στο στόχαστρο μιας επίθεσης με βόμβα στην πόλη Ιντλίμπ, είχε αναφέρει τότε το Παρατηρητήριο.

Η επαρχία Ιντλίμπ αποτελεί εδώ και καιρό πεδίο έντονων μαχών ανάμεσα σε τζιχαντιστές και αντάρτες, που σημαδεύτηκαν κάποιες φορές από στοχευμένες δολοφονίες ή βομβιστικές επιθέσεις.

Στις 11 Ιανουαρίου, έπειτα από πολλές ημέρες φονικών μαχών απέναντι σε μια σημαντική συμμαχία των ανταρτών, η HTS αποκάλυψε μια συμφωνία που της επέτρεπε να διευρύνει τον έλεγχό της σε όλη την περιοχή μέσω της «Κυβέρνησης σωτηρίας».

Εξάλλου, η περιοχή και τα γειτονικά εδάφη αποτελούν αντικείμενο από τον Σεπτέμβριο μιας ρωσο-τουρκικής συμφωνίας για τη δημιουργία μιας «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» που παραμένει νεκρό γράμμα επέτρεψε όμως στην περιοχή να αποφύγει μια τεράστια στρατιωτική επίθεση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Σάββατο (προχθές) το Παρατηρητήριο ανέφερε πως 18 άμαχοι, εκ των οποίων οκτώ παιδιά, σκοτώθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών από βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης