Τουλάχιστον 13 φιλοκαθεστωτικοί μαχητές σκοτώθηκαν το Σάββατο σε ενέδρα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παρά την πανωλεθρία του στη Συρία τον Μάρτιο του 2019 με την πτώση του “χαλιφάτου” του, το ΙΚ εξακολουθεί να εξαπολύει φονικές επιθέσεις στη χώρα, κυρίως στην αχανή έρημο Μπαντίγια που εκτείνεται από την κεντρική επαρχία Χομς έως εκείνην της Ντέιρ Έζορ, στα σύνορα με το Ιράκ, όπου δρουν επίσης οι τζιχαντιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε στην ερημική ζώνη Μασρίμπ, στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Ντέιρ Έζορ, προκάλεσε τον θάνατο “13 μελών μιας φιλοκαθεστωτικής τοπικής οργάνωσης και τραυμάτισε άλλους”, σύμφωνα με αυτή τη ΜΚΟ που διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο πηγών στη Συρία.

Η ενέδρα του ΙΚ πραγματοποιήθηκε την ώρα που οι φιλοκαθεστωτικοί μαχητές ετοιμάζονταν να επιτεθούν στον τομέα.

Σύμφωνα με τον Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντή του Παρατηρητηρίου, ο απολογισμός αυτός “είναι ο πιο υψηλός μεταξύ των δυνάμεων του καθεστώτος και των φιλοκαθεστωτικών οργανώσεων τους πέντε τελευταίους μήνες”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον Μάρτιο του 2019, 1.593 μέλη των δυνάμεων του καθεστώτος ή οργανώσεων που είναι πιστές σε αυτό, έχουν σκοτωθεί, καθώς και 153 μη Σύροι φιλοϊρανοί μαχητές, σε διάφορες επιθέσεις, βομβαρδισμούς ή ενέδρες του ΙΚ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Εξάλλου, 1.081 μέλη του ΙΚ σκοτώθηκαν σε επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νωρίτερα το Σάββατο, το Παρατηρητήριο ανέφερε πως τρεις Ιρακινοί πρόσφυγες εκ των οποίων μία γυναίκα σκοτώθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες από μέλη του ΙΚ σε έναν καταυλισμό στη βορειοανατολική Συρία.

Υπό τον έλεγχο της ημιαυτόνομης κουρδικής διοίκησης, ο καταυλισμός Αλ-Χολ, που φιλοξενεί συγγενείς τζιχαντιστών μαχητών, στεγάζει σχεδόν 62.000 εκτοπισμένους, εκ των οποίων μια πλειονότητα γυναικών και παιδιών.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου μισού εκατομμυρίου ανθρώπων και τον εκτοπισμό του μισού και πλέον πληθυσμού της χώρας πριν από τον πόλεμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης