Τουλάχιστον 12 άνθρωποι, κυρίως μαχητές, σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη σε βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ, έσχατο οχυρό των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη Συρία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν παρά την κατάπαυση του πυρός που διαπραγματεύθηκε η Ρωσία και τελεί σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2020. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο τα πλήγματα έβαλα αρχικά στο στόχαστρο αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης στη νότια Ιντλίμπ, επαρχία στη βορειοδυτική Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεύτερος πύραυλος εκτοξεύθηκε εναντίον τζιχαντιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ) και μελών οργανώσεων που έχουν συμμαχήσει με την οργάνωση αυτή, η οποία είναι η κυρίαρχη οργάνωση στην επαρχία, όταν συγκεντρώθηκαν στον τόπο όπου έγινε το αρχικό πλήγμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένας άνδρας, μια γυναίκα, δύο παιδιά, καθώς και οκτώ μαχητές, μέλη της ΧΤΣ και συμμαχικών οργανώσεων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η επίθεση είναι ανάμεσα στις πιο φονικές που έχουν σημειωθεί από τον Μάρτιο του 2020, όταν άρχισε να εφαρμόζεται η εκεχειρία που διαπραγματεύθηκε η Μόσχα με την Άγκυρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος της ΧΤΣ και συντονιστής των μέσων προπαγάνδας της οργάνωσης είναι ανάμεσα στα θύματα, πάντα σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή είδε ένα σπίτι κατεστραμμένο, ένα αυτοκίνητο απανθρακωμένο και πτώματα αρκετών θυμάτων παραταγμένα στο έδαφος.

Σε ανακοίνωσή της που διένειμε σε δημοσιογράφους μέσω Whatsapp η ΧΤΣ επιβεβαίωσε ότι τρία μέλη της είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

Ο Ιμπραήμ Χάρμους, κάτοικος, είπε πως πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στον δρόμο μετά το πρώτο πλήγμα, κάτι που είχε αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων στο δεύτερο.

Ξυπνήσαμε το πρωί από τους κρότους των βομβαρδισμών και των πυρών του πυροβολικού», είπε ο τριαντάρης κάτοικος.

Η ΧΤΣ, ο συριακός βραχίονας της αλ Κάιντα, μαζί με οργανώσεις που έχουν συμμαχήσει μαζί της ελέγχουν πάνω από τη μισή Ιντλίμπ και τομείς των γειτονικών επαρχιών της Χάμας και της Λαττάκειας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το νότιο τμήμα της Ιντλίμπ έχει γίνει στόχος αεροπορικών επιδρομών της Ρωσίας και βολών του πυροβολικού του καθεστώτος επανειλημμένα τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην επαρχία. Τα δύο τρίτα είναι εκτοπισμένοι από περιοχές που ανακατέλαβε το καθεστώς.

Παρά τις επανειλημμένες παραβιάσεις της, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών επιδρομών, η κατάπαυση του πυρός από τον Μάρτιο του 2020 γενικά τηρείται.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011 κι έγινε εξαιρετικά περίπλοκος στην πορεία των ετών με την εμπλοκή διαφόρων αντιμαχόμενων μερών – τζιχαντιστικών οργανώσεων, ομάδων ανταρτών, αυτονομιστικών παρατάξεων, ξένων δυνάμεων… –έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 500.000 ανθρώπους, κατά εκτιμήσεις που έχει δημοσιοποιήσει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης