Πύραυλος εδάφους-εδάφους έπληξε νωρίς σήμερα το πρωί την περιοχή Ταλ Ριφάατ στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις πολίτες -δύο γυναίκες και δύο παιδιά-, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αντικαθεστωτικοί του Κέντρου Ενημέρωσης στο Χαλέπι είπαν ο πύραυλος που εκτόξευσε ο στρατός ήταν Σκουντ, ωστόσο η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη ρίψη που πυραύλου πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και καταστράφηκαν σπίτια. Η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης, ένα δίκτυο αντικαθεστωτικών, κάνει λόγο για 30 τραυματίες και 10 σπίτια, διευκρινίζοντας ότι μία μητέρα και τα δύο κοριτσάκια της συμπεριλαμβάνονται στα θύματα. «Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν πτώματα κάτω από τα ερείπια» ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Βίντεο που ανάρτησε το Παρατηρητήριο και αντικαθεστωτικοί δείχνουν άνδρες να απομακρύνουν μπάζα από τα χαλάσματα, μέσα στο σκοτάδι, και να ανασύρουν το άψυχο σώμα ενός παιδιού, ενώ ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο ούρλιαζε.

Τον Φεβρουάριο αντικαθεστωτικοί είχαν κατηγορήσει τον στρατό ότι εκτόξευσε από μια βάση στην περιφέρεια της Δαμασκού πυραύλους Σκουντ εναντίον μιας συνοικίας του Χαλεπίου, προκαλώντας τον θάνατο 58 ανθρώπων -μεταξύ τους 36 παιδιά-, σύμφωνα με απολογισμό του Παρατηρητηρίου. Η Δαμασκός είχε διαψεύσει ότι είχε κάνει χρήση πυραύλων Σκουντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καθεστώς Άσαντ κατηγορείται από την αντιπολίτευση, δυτικές χώρες και το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του άμαχου πληθυσμού στον πόλεμο που μαίνεται τα τελευταία δύο χρόνια. Η Δαμασκός απορρίπτει τις αμερικανικές και βρετανικές κατηγορίες, ενώ ο Ρώσος σύμμαχός της προειδοποίησε τη Δύση να μη χρησιμοποιήσει το θέμα αυτό ως άλλοθι για να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης