Τουλάχιστον πέντε τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στην ανατολική Συρία σε αεροπορικό πλήγμα του διεθνούς συνασπισμού υπό τη διοίκηση της Ουάσινγκτον, δήλωσε εκπρόσωπός του.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επρόκειτο για την πρώτη αεροπορική επιδρομή που διεξήγαγε ο συνασπισμός σε αυτήν την περιοχή μετά την κατάρρευση του «χαλιφάτου» του Ισλαμικού Κράτους τον Μάρτιο, μολονότι τα στρατεύματά του συνεχίζουν να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από πολύμηνη εκστρατεία ευρείας κλίμακας με την υποστήριξη του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), συμμαχία στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές, ανακήρυξαν την 23η Μαρτίου την ήττα του «χαλιφάτου», αφού κυρίευσαν το ύστατο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, το Μπαγούζ, ένα μικρό χωριό στο ανατολικό άκρο της Συρίας.

Η τζιχαντιστική οργάνωση πάντως συνεχίζει να είναι παρούσα στην απέραντη συριακή έρημο και διατηρεί πυρήνες εν υπνώσει σε διάφορες περιοχές της εμπόλεμης χώρας.

«Οι δυνάμεις του συνασπισμού διεξήγαγαν πλήγμα εναντίον πυρήνα του Νταές κοντά στην Μπουσάιρα, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ» δήλωσε τη Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σκοτ Ρόλινσον, εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επιχείρηση αυτή εξάλειψε πέντε τρομοκράτες που είχαν διαδραματίσει ρόλο-κλειδί σε επιθέσεις στον τομέα, εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και αθώων αμάχων» πρόσθεσε ο Ρόλινσον.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι πέντε τζιχαντιστές οι οποίοι σκοτώθηκαν ήταν όλοι Σύροι.

Παρά την πτώση του «χαλιφάτου» που εγκαθιδρύθηκε το 2014 στις αχανείς εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ που είχαν καταληφθεί από τους τζιχαντιστές, μέλη του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζουν να διαπράττουν πολύνεκρες επιθέσεις σε περιοχές που βρίσκονταν μέχρι πρότινος υπό την κατοχή τους. Την 1η Ιουνίου, επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες στοίχισε τη ζωή σε 10 αμάχους και επτά μαχητές των ΣΔΔ στη Ράκα (βόρεια), άλλοτε de facto πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» στη Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο συνασπισμός έχει καταστήσει σαφές ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του εναντίον των πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους, ενώ υποστηρίζει τις ΣΔΔ στην καταδίωξή τους και στις επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης των περιοχών που ανέκτησαν.

«Με την υποστήριξη του συνασπισμού περισσότερα από 200 μέλη του Νταές συνελήφθησαν και εξουδετερώθηκαν εκρηκτικά βάρους 1,4 τόνου μέχρι τώρα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης