Πέντε μαχητές φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων σκοτώθηκαν σε αεροπορικά πλήγματα στην ανατολική Συρία, ανέφερε την Κυριακή το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς να είναι σε θέση να εκτιμήσει ποια δύναμη τα εξαπέλυσε.

Οι βομβαρδισμοί έγιναν αργά το βράδυ του Σαββάτου και στοχοθέτησαν «θέσεις των ιρανικών δυνάμεων και συμμαχικών παραστρατιωτικών οργανώσεων» στα όρια της πόλης Μπουκάμαλ, στα σύνορα με το Ιράκ, ανέφερε η ΜΚΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πέντε μη Σύροι μαχητές σκοτώθηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, που δεν είχε ενημέρωση για την εθνικότητα των νεκρών.

Οι επιδρομές έγιναν στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, όπου δρουν δυνάμεις από πολλές και διάφορες χώρες.

Οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ δρουν στην επαρχία με την υποστήριξη των ιρανικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών από άλλα κράτη, ιδίως ιρακινών σιιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Σεπτέμβριο, 10 Ιρακινοί μαχητές που ανήκαν σε φιλοϊρανικές δυνάμεις είχαν σκοτωθεί σε επιδρομές που δεν έγινε γνωστό ποια δύναμη εξαπέλυσε στον τομέα της Μπουκάμαλ, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην ίδια επαρχία, τη Ντέιρ Εζόρ, είναι παρούσα η κουρδοαραβική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ). Υποστηρίζεται από τον διεθνή αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που είχε παραδεχθεί στο παρελθόν ότι είχε βομβαρδίσει φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις.

Ο συνασπισμός πάντως διαβεβαίωσε ότι δεν εξαπέλυσε «κανένα πλήγμα στη Συρία την 7η Δεκεμβρίου», δηλαδή το Σάββατο, σε μήνυμά του που εστάλη την Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τον Ιούνιο του 2018, πλήγματα στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, σε μικρή απόσταση από το Ιράκ, είχαν αποδοθεί από αμερικανό αξιωματούχο, που είχε μιλήσει υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, στο Ισραήλ. Εκείνες οι επιδρομές είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 55 φιλοκαθεστωτικοί παραστρατιωτικοί, κυρίως Σύροι και Ιρακινοί, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ισραηλινός στρατός είχε αρνηθεί να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο πόλεμος που ξέσπασε στη Συρία το 2011 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 370.000 ανθρώπους κι έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης