Συρία-ΟΗΕ: Τουλάχιστον 15 παιδιά πέθαναν λόγω του ψύχους

Συρία-ΟΗΕ: Τουλάχιστον 15 παιδιά πέθαναν λόγω του ψύχους
Τουλάχιστον 15 παιδιά, τα περισσότερα κάτω του ενός έτους, πέθαναν τις τελευταίες εβδομάδες στη Συρία εξαιτίας του ψύχους και της έλλειψης ιατρικής φροντίδας, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη ιατρικής φροντίδας», τουλάχιστον οκτώ παιδιά πέθαναν στο Ροκμπάνι, έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στη νότια Συρία, ενώ επτά παιδιά πέθαναν όταν οι οικογένειές τους εγκατέλειψαν για να γλυτώσουν από τις μάχες ένα προπύργιο των τζιχαντιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, διευκρινίζει η UNICEF σε ανακοίνωσή της.

«Τα 13 από αυτά ήταν κάτω του ενός έτους» επισημαίνει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία.

«Ζωές βρεφών εξακολουθούν να χάνονται σαφώς εξαιτίας προβλημάτων υγείας που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί ή αντιμετωπιστεί. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτό στον 21ο αιώνα» δήλωσε ο Γκέερτ Καπελέρε, περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο πόλεμος που μαίνεται στη Συρία από το 2011 έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 360.000 ανθρώπων και μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να πάνε σε άλλες πιο ασφαλείς περιοχές εντός της χώρας ή για να φύγουν ως πρόσφυγες στο εξωτερικό.

Στον καταυλισμό εκτοπισμένων του Ροκμπάνι, όπου ζουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που λαμβάνουν με το σταγονόμετρο ανθρωπιστική βοήθεια, από τα τουλάχιστον οκτώ παιδιά που πέθαναν, τα περισσότερα ήταν ηλικίας κάτω των 4 μηνών. Αυτά πέθαναν σε διάστημα μόνον ενός μήνα, σημείωσε η UNICEF.

Στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, χιλιάδες άμαχοι εγκατέλειψαν ένα τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκεται στο στόχαστρο επίθεσης του στρατού στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ.

«Οικογένειες που αναζητούν ασφάλεια (...) περιμένουν για μέρες μέσα στο κρύο, χωρίς στέγη ή είδη πρώτης ανάγκης» υπογραμμίζει η UNICEF.

«Αν δεν υπάρχει πρόσβαση σε επαρκή ιατρική φροντίδα, προστασία και καταλύματα, κι άλλα παιδιά θα πεθαίνουν μέρα τη ημέρα στο Ροκμπάνι, στην Ντέιρ Εζόρ κι αλλού στη Συρία. Η ιστορία θα μας κρίνει για αυτούς τους θανάτους, που θα μπορούσαν ασφαλώς να έχουν αποφευχθεί» κατέληξε ο Καπελέρε.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019, 13:08