Εδώ και μερικά χρόνια οι πολίτες της Συρίας εγκαταλείπουν τη χώρα και γίνονται πρόσφυγες λόγω του πολέμου, ωστόσο τον τελευταίο χρόνο έχει παρατηρηθεί τεράστια αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που διαλέγουν τον δρόμο της φυγής.

Τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, που δημοσιεύει η εφημερίδα Economist, δείχνουν ότι ο πληθυσμός της Συρίας έχει συρρικνωθεί σε μόλις 16,6 εκατομμύρια, ενώ πριν υπολογιζόταν σε λίγο πάνω από 22 εκατομμύρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τέσσερα εκατομμύρια μη εγγεγραμμένους πρόσφυγες στο εξωτερικό και επτά εκατομμύρια εκτοπισμένους στο εσωτερικό, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της χώρας έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους.


Το γράφημα παρουσιάσει με κόκκινο – ροζ τους πρόσφυγες προς το εξωτερικό και με μπλε – γαλάζιο τους εσωτερικά εκτοπισμένους

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δηλώνουν ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερος, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις του πληθυσμού της προπολεμικής περιόδου ποικίλλουν ευρέως και μπορεί να φτάνουν και τα 26 εκατομμύρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νυκτερινές δορυφορικές εικόνες της Συρίας, που αποκαλύπτουν σε ποιες περιοχές γίνεται κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (απόδειξη της ανθρώπινης δραστηριότητας), δείχνουν ότι υπάρχει μείωση πάνω από 80% από την αρχή του πολέμου.


Δορυφορική φωτογραφία νυκτός από τον Μάρτιο του 2011


Δορυφορική φωτογραφία νυκτός τον Σεπτέμβριο του 2015

Έως και 250.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την ίδια περίοδο.

Η ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών τον τελευταίο χρόνο οφείλεται και στο γεγονός ότι ο πόλεμος συνεχώς κλιμακώνεται.

Ο αριθμός των ένοπλων επεισοδίων αυξήθηκε από 4.000 τον Ιανουάριο του 2015 σε 6.000 τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα δεδομένα.

Επιμέλεια: Απόστολος Αγιοστρατίτης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης