Εκατοντάδες Κούρδοι μαχητές έφτασαν στην ανατολική Συρία για να ενισχύσουν τη συμμαχία, που στηρίζεται από τις ΗΠΑ, στον αγώνα της εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή αυτή, μετά από μια σημαντική ήττα που υπέστη την περασμένη εβδομάδα.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η κουρδοαραβική συμμαχία που στηρίζεται από την Ουάσινγκτον, εξαπέλυσαν στις 10 Σεπτεμβρίου μια επίθεση προκειμένου να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές του ΙΚ από τον τελευταίο θύλακά τους στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις αρχικές επιτυχίες τους, οι SDF υπέστησαν μια σοβαρή ήττα την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας μιας αμμοθύελλας που δυσχέρανε την αεροπορική κάλυψη των χερσαίων δυνάμεων. Ακολούθησαν πολλές αντεπιθέσεις των τζιχαντιστών, κυρίως επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα οχήματα, με αποτέλεσμα οι SDF να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν όλες τις θέσεις που είχαν ανακαταλάβει τις τελευταίες επτά εβδομάδες.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας από το 2011, έχουν σκοτωθεί 72 μαχητές των SDF και 24 τζιχαντιστές.

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, εκατοντάδες Κούρδοι μαχητές, άνδρες και γυναίκες, στάλθηκαν στον θύλακα του Χατζίνε, το τελευταίο προπύργιο του ΙΚ στην επαρχία αυτή. «Από την Κυριακή, στάλθηκαν 500 μαχητές των κουρδικών ειδικών δυνάμεων, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και των Μονάδων Προστασίας των Γυναικών», είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Τουλάχιστον άλλοι 100 μαχητές έφτασαν σήμερα, προερχόμενοι από τη Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μαχητές αυτοί, που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις που βρίσκονταν ήδη στην περιοχή, είναι πολύ έμπειροι, σημείωσε ένας εκπρόσωπος των SDF. Ήδη σχεδιάζεται μια νέα επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών, ενώ σήμερα ο διεθνής συνασπισμός εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις, σκοτώνοντας εννέα μέλη του ΙΚ.

Από τις 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 300 μαχητές των SDF και περίπου 500 τζιχαντιστές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης