Μια οχηματοπομπή με 9 φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικές προμήθειες για 7.200 ανθρώπους έφθασε σήμερα στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της ανατολικής Γούτας, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος.

Το κονβόι είναι το πρώτο που εισέρχεται στην ανατολική Γούτα από την 28η Νοεμβρίου, όπου σχεδόν 400.000 άμαχοι βρίσκονται υπό πολιορκία και ενώ τους τελευταίους μήνες τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν επανειλημμένως εκκλήσεις στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ να δώσει το πράσινο φως για την πρόσβασή τους στη δοκιμαζόμενη πόλη αλλά και να συμφωνήσει στην εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι πρώτες διυπηρεσιακές οχηματοπομπές του ΟΗΕ @UN και της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου @SYRedCrescent που διέσχισαν τις γραμμές του μετώπου φέτος προς τη Νασαμπίεχ #Nashabieh στην Ανατολική Γούτα #EastGhouta για να παραδώσουν φαγητό, ιατρικές προμήθειες και διατροφικά είδη στους 7.200 ανθρώπους στον υπό πολιορκία θύλακα», ανέφερε το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ σε ένα μήνυμα στο Twitter.

Ο Τζέικομπ Κερν, ο διευθυντής στη Συρία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP), δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός παρέδωσε στους 7000 άμαχους ποσότητες φαγητού που επαρκούν για έναν μήνα.

«Χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα τέτοια κονβόι. Οι συγκρούσεις πρέπει να τερματιστούν για να διανείμουμε περισσότερες προμήθειες σε όλους τους άμαχους που βρίσκονται σε ανάγκη», τονίζεται σε ένα tweet.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περασμένη εβδομάδα ήταν μία από τις φονικότερες των τελευταίων 7 ετών που μαίνεται η σύρραξη, καθώς οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, με τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, σφυροκόπησαν δύο από τις τελευταίες περιοχές της Συρίας που παραμένουν στα χέρια των ανταρτών, την ανατολική Γούτα και τη βορειοδυτική επαρχία του Ιντλίμπ.

Σε διάστημα 5 ημερών, από τις αεροπορικές επιδρομές έχασαν την ζωή τους 250 άνθρωποι και περισσότεροι από 775 τραυματίστηκαν.

Τα φορτία με την ανθρωπιστική βοήθεια περιέχουν περίπου 1,8 τόνους ιατρικών και φαρμακευτικών προμηθειών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όπως είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η εκπρόσωπός της στη Συρία, Ελίζαμπεθ Χοφ.

Οι προμήθειες αυτές επαρκούν για 10.000 θεραπείες, μεταξύ αυτών αντιβιοτικά, θεραπείες αιμοκάθαρσης, ινσουλίνης, φάρμακα πρώτων βοηθειών, σετ εργαλείων για πνευμονία και νοσοκομειακά κρεβάτια.

Η Χοφ επεσήμανε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με τους 700 και πλέον ασθενείς που αναμένουν να μεταφερθούν εκτός της ανατολικής Γούτας και ενώ τα ΗΕ έχουν ζητήσει εδώ και μήνες από την κυβέρνηση να τους επιτραπεί πρόσβαση.

Περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι, οι μισοί εκ των οποίων παιδιά, έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης