Η συριακή κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακτήσει τον έλεγχο σε έναν ανταρτοκρατούμενο θύλακα βόρεια της πόλης Χομς μόλις ολοκληρώσει συμφωνίες παράδοσης με ένοπλες οργανώσεις γύρω από την πρωτεύουσα Δαμασκό, δήλωσε ένας Σύρος υπουργός.

Ανακαταλαμβάνοντας την ανατολική Γούτα στις αρχές Απριλίου, ο συριακός στρατός και οι συμμαχικές του δυνάμεις βρίσκονται κοντά να αποκαταστήσουν τον κυβερνητικό έλεγχο στις περιοχές που τελούν ακόμη υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών δυνάμεων γύρω από την πρωτεύουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν έναν θύλακα τζιχαντιστών στη νότια Δαμασκό, όπου το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει μια περιοχή δίπλα σε μια άλλη που κρατούν παρατάξεις ανταρτών.

Τις πρόσφατες μέρες, αντάρτες σε δύο άλλους θύλακες βορειοανατολικά της Δαμασκού, την Ντουμαίρ και την ανατολική Καλαμούν παραδόθηκαν και συμφώνησαν να μεταφερθούν με λεωφορεία σε περιοχές που ελέγχουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη βόρεια Συρία.

Ο Αλί Χάινταρ, ο Σύρος υπουργός, αρμόδιος για εθνική συμφιλίωση, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην ανάκτηση μιας ανταρτοκρατούμενης περιοχής, βόρεια της πόλης Χομς, αφού διασφαλίσει τον έλεγχο περιοχών γύρω από τη Δαμασκό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η απόφαση για το ζήτημα δεν θα καθυστερήσει έπειτα από μια τελική λύση στην Καλαμούν», τόνισε ο Χάινταρ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έριξε φυλλάδια και επικοινώνησε με αντικαθεστωτικούς στις ανταρτοκρατούμενες πόλεις Ράσταν, Ταλμπισέ και Χούλα στη βόρεια επαρχία Χομς.

«Σήμερα υπάρχει σοβαρή δουλειά σε αυτή την περιοχή».

«Ένοπλες οργανώσεις περιμένουν να αισθανθούν τη σοβαρότητα και την αποφασιστικότητα της στρατιωτικής δράσης του κράτους πριν προσεγγίσουν μια σοβαρή συζήτηση μιας συμφωνίας συμφιλίωσης».

Ο Χάινταρ σημείωσε ότι τέτοιες συμφωνίες συμφιλίωσης έχουν προταθεί επίσης σε αντάρτες στη βόρεια Συρία, σε μια ζώνη αποκλιμάκωσης που ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν πέρσι.

«Οι επιλογές είναι ανοιχτές: πλήρης συμφιλίωση ή στρατιωτική δράση όπου κριθεί απαραίτητο», είπε χαρακτηριστικά.

Εντούτοις υπέδειξε ότι η ανακατάληψη περιοχών γύρω από τη Δαμασκό και τη Χομς – τις τελευταίες ανταρτοκρατούμενες περιοχές που ανέκτησαν πλήρως οι κυβερνητικές δυνάμεις – αποτελούν προτεραιότητα.

Την Παρασκευή, κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αντάρτες παραδόθηκαν στον νότιο θύλακα της Δαμασκού, που περιλαμβάνει τον παλαιστινιακό καταυλισμό Γιαρμούκ, την περιοχή αλ Χάτζαρ αλ Ασουάντ και γειτονικές περιοχές. Εντούτοις οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθούν μέχρι σήμερα να βομβαρδίζουν την περιοχή.

Ο υπουργός είπε ότι οι μαχητές αρνήθηκαν έπειτα τη συμφωνία και εφαρμόζεται πλέον η στρατιωτική επιλογή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης