Η συριακή κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε έναν καταυλισμό κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, σε μια τοποθεσία που προστατεύεται από τις ΗΠΑ, να επιστρέψουν στα σπίτια τους, διαβεβαιώνοντας ότι θα τους βοηθήσει.

Περίπου 40.000 άνθρωποι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό Ρουκμπάν, σε συριακό έδαφος, κοντά στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Τανφ. Πολλοί από αυτούς διέφυγαν από περιοχές που είχε καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο πλέον έχει απολέσει σχεδόν όλους τους θύλακες του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν πρόσφατα «απελπιστικές» τις συνθήκες στο Ρουκμπάν.

«Το συριακό κράτος θα προσφέρει όλες τις δυνατότητες για να μεταφερθούν αυτοί οι πολίτες από τον καταυλισμό στους τόπους κατοικίας τους» μετέδωσε το συριακό πρακτορείο SANA επικαλούμενο μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ρουκμπάν βρίσκεται μέσα στη «ζώνη αποκλιμάκωσης» που έχουν φτιάξει οι ΗΠΑ. Η Ρωσία και η Συρία καταγγέλλουν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα κατέχουν παρανόμως συριακό έδαφος και παρέχουν ασφαλές καταφύγιο στους αντάρτες, για αυτό και πιέζουν για την αποχώρησή τους από την περιοχή. Από την άλλη, πολλοί από τους κατοίκους του Ρουκμπάν προτιμούν να μείνουν εκεί παρά να επιστρέψουν σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, καθώς φοβούνται ότι θα τους στρατολογήσουν υποχρεωτικά στις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Δαμασκός επιμένει ότι υπεύθυνη για την «ανθρωπιστική καταστροφή» στο Ρουκμπάν είναι «η αμερικανική κατοχή και τα εργαλεία της» που εμποδίζουν τον κόσμο να φύγει, συνέχισε το SANA.

Οι ΗΠΑ από την άλλη τονίζουν ότι δεν έχουν παρεμποδίσει και δεν σκοπεύουν να εμποδίσουν όσους θέλουν να φύγουν από τον καταυλισμό. Παράλληλα, σημειώνουν ότι δεν θα αναγκάσουν και κανέναν να φύγει, αλλά ότι η διαδικασία της «ασφαλούς, οικειοθελούς και αξιοπρεπούς αποχώρησης» θα πρέπει να γίνει σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη. Η Ουάσινγκτον έχει επίσης ζητήσει από τη Δαμασκό να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ρουκμπάν και καλωσόρισε μια τέτοια παράδοση, στις αρχές Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ανοίγει δύο ασφαλείς διαδρόμους στα περίχωρα του καταυλισμού, για να διευκολυνθούν εκείνοι που θέλουν να φύγουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης