Ένας πολίτης σκοτώθηκε σε επεισόδια που ξέσπασαν χθες Κυριακή ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στην Αλ Μπαμπ της Συρίας, που ελέγχεται από οργανώσεις αντικαθεστωτικών προσκείμενων στην Τουρκία, μετά τη σύλληψη υπόπτου για τη διάπραξη της πολύνεκρης επίθεσης την προηγουμένη στην πόλη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεκαεννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους δεκατρείς άμαχοι, σκοτώθηκαν το Σάββατο σε επίθεση με τη χρήση αυτοκινήτου παγιδευμένου με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών στην Αλ Μπαμπ, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η τοπική αστυνομία (…) συνέλαβε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή έναν ύποπτο», που εντοπίστηκε χάρη στην ανάλυση πλάνων που κατέγραψαν κάμερες παρακολούθησης και «τον οδήγησε στο αρχηγείο της ενόψει της παράδοσής του στον τουρκικό στρατό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Το γεγονός προκάλεσε αγανάκτηση στον πληθυσμό και πολλές εκατοντάδες κάτοικοι διαδήλωσαν μπροστά στο αρχηγείο της αστυνομίας, με ορισμένους εξ αυτών να αποπειρώνται να εισβάλλουν διά της βίας, για να απαιτήσουν ο ύποπτος να εκτελεστεί στην πόλη τους.

Η αστυνομία άνοιξε πυρ προειδοποιητικά στον αέρα για να απωθήσει τους διαδηλωτές και κατόπιν αστυνομικοί σκότωσαν έναν διαδηλωτή και τραυμάτισαν έναν δεύτερο, πάντα σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι κάτοικοι πέταγαν πέτρες εναντίον του αρχηγείου της τοπικής δύναμης επιβολής της τάξης, ενώ ένα στρατιωτικό όχημα στον τομέα είχε παραδοθεί στις φλόγες.

Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση του Σαββάτου στην πόλη, περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαλεπιού.

Όμως η Τουρκία, που έχει κυριεύσει και διατηρεί στρατεύματα σε τμήματα της βόρειας Συρίας, επέρριψε την ευθύνη προχθές Σάββατο στην κυριότερη κουρδική πολιτοφυλακή, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), οργάνωση που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική». Χθες Κυριακή το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε μέσω Twitter τη σύλληψη αυτού που η Άγκυρα θεωρεί τον δράστη της επίθεσης.

Μέχρι πρότινος προπύργιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), η Αλ Μπαμπ έχει μετατραπεί σε θέατρο συχνών αιματηρών επεισοδίων, ιδίως δολοφονιών, μετά την κατάκτησή της πριν από δύο χρόνια από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με την υποστήριξη σύρων βοηθητικών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.

Επικαλούμενος πηγές στις περιοχή, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωσε ότι ο ύποπτος δεν έχει σχέση με τις κουρδικές δυνάμεις, κατάγεται από χωριό κοντά στην Αλ Μπαμπ και ήταν μέλος του ΙΚ την περίοδο που η τζιχαντιστική οργάνωσε κατείχε την περιοχή, πριν ενταχθεί στις τάξεις φιλοτουρκικής συριακής ένοπλης οργάνωσης.

Τον Μάρτιο, το ΙΚ ηττήθηκε και απώλεσε το έσχατο οχυρό του, στα ανατολικά όρια της συριακής επικράτειας, έπειτα από πολύμηνη επιχείρηση των κουρδικών δυνάμεων με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Έκτοτε ωστόσο η οργάνωση μεταλλάχθηκε, πέρασε στην παρανομία και πλέον εξαπολύει φονικές επιθέσεις σε διάφορες περιοχές της Συρίας, χώρας όπου ο πόλεμος που ξέσπασε το 2011 έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης