Εκπρόσωποι της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου έφτασαν την Παρασκευή στο προάστιο Μπάμπα Αμρ της Χομς, για να παραλάβουν τα θύματα των βομβαρδισμών, μεταξύ αυτών και δύο τραυματισμένοι Δυτικοί δημοσιογράφοι.

Μέχρι στιγμής, με επιτυχία έχουν απομακρυνθεί τα γυναικόπαιδα. «Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Αρχών και της αντιπολίτευσης συνεχίζονται, προκειμένου να απομακρυνθούν όλοι όσοι χρειάζονται άμεσα περίθαλψη, χωρίς καμία εξαίρεση» δήλωσε ο Σάλεχ Νταμπάκεχ, ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στη Δαμασκό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γαλλία δημοσιογράφος Εντίτ Μπουβιέ και ο Βρετανός φωτορεπόρτερ Πολ Κονρόι τραυματίστηκαν στον ίδιο βομβαρδισμό και ζήτησαν, μέσω βίντεο που ανήρτησαν στο Διαδίκτυο, να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατόν από τη Χομς που βομβαρδίζεται αδιάκοπα εδώ και τρεις εβδομάδες.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία ενός Σύρου που αποκαλύπτει στο αμερικανικό δίκτυο NBC πως φοβάται για τη ζωή του, την ώρα που η επικοινωνία του διακόπτεται απότομα από μία έκρηξη. Δείτε το βίντεο:

Διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν μέσω της συνεχιζόμενης αιματοχυσίας στη Συρία, την Παρασκευή συγκλήθηκε στην Τύνιδα η διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας». Από τη διάσκεψη αποχώρησε η αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας διαμαρτυρόμενη για «αδράνεια». Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ ζήτησε τη δημιουργία μιας αραβικής ειρηνευτικής δύναμης για τη Συρία και ο ομόλογός του της Τουρκίας σημείωσε ότι χρειάζεται να επιβληθεί ένα ευρύτερο εμπάργκο όπλων στη χώρα αυτή.

Αυστηρό μήνυμα Κλίντον κατά της στάσης Ρωσίας και Κίνας

«Εάν το καθεστώς Άσαντ αρνείται να επιτρέψει αυτή η σωτήρια βοήθεια να φτάσει στους πολίτες, θα έχει ακόμη περισσότερο αίμα στα χέρια του» ανέφερε από την Τύνιδα η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. Χίλαρι Κλίντον.

Μάλιστα, με έντονο τον υπαινιγμό προς Κίνα και Ρωσία, τόνισε: «Το ίδιο θα κάνουν και αυτά τα έθνη που συνεχίζουν να προστατεύουν και να εξοπλίζουν το καθεστώς. Καλούμε αυτά τα κράτη που προμηθεύουν όπλα για να σκοτώνονται άμαχοι να σταματήσουν αμέσως». «Θα πληρώσετε βαρύ τίμημα επειδή αγνοείτε τη βούληση της διεθνούς κοινότητας και παραβιάζετε τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού σας» επισημαίνει στις δηλώσεις της, απευθυνόμενη στον Άσαντ.

Δείτε το video…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης