Συρία: Έκκληση του ΟΗΕ για αποκλιμάκωση στο βορειοδυτικό τμήμα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019, 19:30
Συρία: Έκκληση του ΟΗΕ για αποκλιμάκωση στο βορειοδυτικό τμήμα

Η σύμβουλος ανθρωπιστικών θεμάτων του ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Συρία καταδίκασε την εντατικοποίηση των βομβαρδισμών εναντίον αμάχων στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, κάνοντας έκκληση για «άμεση αποκλιμάκωση» των εχθροπραξιών.

Τουλάχιστον 23 άμαχοι, μεταξύ αυτών 7 μέλη της ίδιας οικογένειας, σκοτώθηκαν χθες στους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, νέοι σφοδροί βομβαρδισμοί διεξήχθησαν σήμερα, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η κ. Ναζάτ Ροσντί καταδικάζει την πρόσφατη εντατικοποίηση των εχθροπραξιών, ιδίως τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τη χρήση βαρελιών με εκρηκτικά, που σκοτώνουν δεκάδες αμάχους, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά» σημειώνεται σε ένα δελτίο τύπου.

«Παρά τις επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις των εμπλεκομένων μερών να πλήττουν μονάχα νόμιμους στρατιωτικούς στόχους, οι επιθέσεις εναντίον των υποδομών υγείας και εκπαίδευσης συνεχίζονται» διαπιστώνει με λύπη η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Η ίδια απηύθυνε έκκληση για «άμεση αποκλιμάκωση» και προέτρεψε «όλα τα μέρη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης να διασφαλίζουν την προστασία των αμάχων και των πολιτικών υποδομών».

«Οι άμαχοι και οι πολιτικές υποδομές πρέπει να προστατεύονται κάθε στιγμή και πρέπει να διασφαλίζεται η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους που την έχουν ανάγκη, με τρόπο ανεμπόδιστο και ασφαλή προκειμένου να επιτραπεί στα Ηνωμένα Έθνη και τους εταίρους τους στον ανθρωπιστικό τομέα να συνεχίσουν να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους» σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019, 19:46