Ισοπεδωμένα κτήρια, κατεστραμμένοι δρόμοι. Χαλάσματα παντού. Η λυσσαλέα μάχη των αντικαθεστωτικών για την ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ και η σθεναρή αντίσταση των κυβερνητικών δυνάμεων που συνεχίζουν να στηρίζουν τον πρόεδρο της χώρας δεν άφησαν ανέπαφους ούτε τους αρχαιολογικούς χώρους σπάνιας ομορφιάς που κοσμούσαν το κέντρο και τα περίχωρα της πόλης.

​Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ανατολικό τμήμα της πόλης, το οποίο ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς, βγαίνοντας μόνο όταν ο ήλιος δύει σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν κάτι φαγώσιμο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το Χαλέπι, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας και πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών πριν από την έναρξη της εμφύλιας σύρραξης τον Μάρτιο του 2011, έχει μετατραπεί πλέον σε πόλη… φάντασμα. Στους δρόμους δεν κυκλοφορεί ψυχή, την ώρα που οι εκκωφαντικοί θόρυβοι από τα πολυβόλα, τις εκρήξεις πυραύλων, παγιδευμένων οχημάτων και ναρκών σκίζουν την ησυχία, η οποία κυριαρχεί στις κατεστραμμένες συνοικίες. 
Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ανατολικό τμήμα της πόλης, το οποίο ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς, βγαίνοντας μόνο όταν ο ήλιος δύει σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν κάτι φαγώσιμο. Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την Παρασκευή με μεγάλη πλειοψηφία ένα ψήφισμα, με το οποίο απαιτεί να τερματιστεί το μακελειό στη Συρία με την κήρυξη ανακωχής άμεσα και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδίως στο Χαλέπι.

Εικόνες καταστροφής

Ο κλοιός του κυβερνητικού στρατού σφίγγει καθημερινά. Την ώρα που αιματηρές μάχες για τον έλεγχο συνοικιών βρίσκονται σε εξέλιξη και ελικόπτερα και μαχητικά σκορπούν τον θάνατο, ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξης μιας συμβιβαστικής λύσης, η οποία θα δώσει ένα τέλος στον εμφύλιο σπαραγμό που έχει βυθίσει την ασιατική χώρα στο χάος τα τελευταία πέντε χρόνια.

​ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξης μιας συμβιβαστικής λύσης που θα δώσει ένα τέλος στον εμφύλιο σπαραγμόΜη επανδρωμένο αεροσκάφος του συριακού στρατού πέταξε πάνω από το Χαλέπι και κατέγραψε εικόνες απόλυτης καταστροφής. Το μαγνητοσκοπημένο υλικό δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, την ώρα που οι κυβερνητικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στις μάχες με τους αντικαθεστωτικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δημοσιογράφοι του Reuters, μάλιστα, μετέδωσαν ότι μόνο την Παρασκευή, άκουσαν εννέα αεροπορικές επιδρομές σε χρονικό διάστημα μισής ώρας στην παλιά πόλη, ενώ σφοδρές μάχες εκτυλίσσονται και στο Σέιχ Σαέντ στο νότιο τμήμα του ανατολικού τομέα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης