Δεκαπέντε άνθρωποι, στην πλειονότητά τους στρατιωτικοί, σκοτώθηκαν σε ενέδρα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, τη δεύτερη επίθεση που εξαπολύει η τζιχαντιστική οργάνωση εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος σε λιγότερο από μία εβδομάδα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επίθεση σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ εναντίον ενός λεωφορείου και αυτοκινήτων στην Ουάντι αλ Αζίμπ, στη βόρεια επαρχία Χάμα, σε έναν δρόμο που συνδέει την πόλη Ράκα με την πρωτεύουσα Δαμασκό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οκτώ Σύροι στρατιώτες, τέσσερις μαχητές συμμαχικών τους ομάδων και τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από την επίθεση, ενώ άλλοι 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νέο απολογισμό του Παρατηρητηρίου. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για εννέα νεκρούς, εκ των οποίων επτά στρατιωτικοί.

Το λεωφορείο μετέφερε στρατιωτικούς «και πιθανόν κάποιους συγγενείς τους» οι οποίοι επέστρεφαν στα σπίτια τους, επισήμανε ο διευθυντής της ΜΚΟ Ράμι Αμπντελραχμάν.

Το ΙΚ δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για την επίθεση, όμως το Παρατηρητήριο εκτιμά ότι εξαπολύθηκε από την τζιχαντιστική οργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Δαμασκό το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana μετέδωσε ότι εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν «σε τρομοκρατική επίθεση».

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση που εξαπολύει το ΙΚ εναντίον λεωφορείου που μεταφέρει στρατιωτικούς μέσα σε πέντε ημέρες. Την 30ή Δεκεμβρίου, 39 στρατιωτικοί -ανάμεσά τους οκτώ αξιωματικοί- σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου δέκα τραυματίστηκαν σε ενέδρα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ, με στόχο λεωφορείο στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά).

Παρ΄ ότι υπέστη πανωλεθρία τον Μάρτιο του 2019, όταν το «χαλιφάτο» του κατέρρευσε, το ΙΚ συνεχίζει να διαπράττει φονικές επιθέσεις, ιδίως στην Μπαντίγια, την έρημο που εκτείνεται από την κεντρική επαρχία Χομς ως τη Ντέιρ Εζόρ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, όπου επίσης δρουν οι τζιχαντιστές.

Τους τελευταίους μήνες, η Μπαντίγια έχει μετατραπεί σε θέατρο συχνών μαχών μεταξύ τζιχαντιστών και δυνάμεων του καθεστώτος, που υποστηρίζονται από την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας, της ισχυρότερης συμμάχου της Δαμασκού.

Από τον Μάρτιο του 2019, στις συγκρούσεις αυτές έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.300 Σύροι στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί προσκείμενοι στο Ιράν, καθώς και 600 τζιχαντιστές του ΙΚ, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από το 2011, ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 387.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους 117.000 αμάχους, ενώ μετέτρεψε σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Με πληροφορίες από AFP, AΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης