Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Μετά από εννέα χρόνια, Σύροι επαναστάτες εξακολουθούν να καταφθάνουν στη Λιβύη. Ωστόσο τα κίνητρά τους είναι σαφώς διαφορετικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγαίνουν για τα χρήματα. Καθώς η χώρα τους έχει καταστραφεί από τον πόλεμο και έχει μπει σε βαθύτερη δυστυχία υπό τις αμερικανικές κυρώσεις και χωρίς τέλος, πολλοί ζητούν να πολεμήσουν σε αντίθετες πλευρές της συνεχιζόμενης εμφύλιας σύγκρουσης της Λιβύης, είτε με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) είτε εναντίον της με τον εθνικό στρατό της Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον πολέμαρχο Khalifa Haftar.

Η εμφάνιση συριακών μισθοφόρων είναι η τελευταία σκληρή αναμέτρηση στην εννεαετή σύγκρουση της Συρίας που έχει προκαλέσει τον θάνατο σε τουλάχιστον 400.000 ανθρώπους, εκτοπίζοντας εσωτερικά περισσότερους από 6,2 εκατομμύρια και οδήγησε περίπου 5,2 εκατομμύρια περισσότερους να εγκαταλείψουν τη χώρα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Μερικοί από τους Σύρους μαχητές που κατευθύνονται στη Λιβύη είναι παιδιά, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Emadeddin Badi, Λίβυος ανώτερος συνεργάτης στο Συμβούλιο Ατλαντικού, δήλωσε ότι η άφιξη των Σύρων μισθοφόρων στη χώρα του «είναι ενδεικτική του γεγονότος ότι η ελπίδα των Σύρων για αλλαγή έχει μετατραπεί σε στάχτη από τον Άσαντ και την παθητική διεθνή κοινότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Δεν επιστρέφεται, λοιπόν, η χάρη στους Λίβυους που ήρθαν να πολεμήσουν στη Συρία, τόσο που οι επαναστάσεις της Λιβύης όσο και της Συρίας έχουν μετατραπεί σε τραγωδία».

«Δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με τους Σύρους στη Λιβύη, ακόμη και μεταξύ του στρατοπέδου που τους έστειλε για υποστήριξη» πρόσθεσε ο Μπάντι σε ηλεκτρονικά σχόλια στο Al-Monitor.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης