Πέπλο μυστηρίου καλύπτει και πάλι τη νέα αεροπορική τραγωδία αεροπλάνου των μαλαισιανών αερογραμμών, με την αιτία για τη συντριβή του Μπόϊνγκ 777 που οδήγησε στον θάνατο 295 και πλέον ανθρώπων να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, αν πρόκειται για τυχαίο γεγονός ή για κατάρριψη από στρατιωτικά πυρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το απόγευμα της Πέμπτης συνετρίβη το εν λόγω αεροπλάνο που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ – Κουάλα Λουμπούρ, και στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον 280 επιβάτες, με 15 άτομα πλήρωμα, στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, σε μια περιοχή όπου εδώ και μήνες μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις.


Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, το αεροπλάνο που πετούσε σε ύψος 10 χιλιομέτρων (33.000 πόδια), καταρρίφθηκε από τους ρωσόφωνους αντάρτες, ενώ οι αντάρτες αντίθετα ανακοίνωσαν ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ουκρανικό μαχητικό.

Οι ΗΠΑ έχουν καταλήξει με βάση τις έρευνές τους ότι το μαλαισιανό αεροπλάνο καταρρίφθηκε, όπως δήλωσε αμερικάνος αξιωματούχος. Ένα ραντάρ έδειξε ότι ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος άνοιξε και εντόπισε ένα αεροπλάνο στην περιοχή, λίγα λεπτά πριν την πτώση του Μπόϊνγκ. Όπως φάνηκε και σε ένα άλλο σύστημα ραντάρ στο οποίο είχαν πρόσβαση οι ΗΠΑ, έντονο θερμικό σήμα έκανε την εμφάνισή του την ώρα που το αεροπλάνο χτυπήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις έρευνες για να εντοπίσουν από που εκτοξεύθηκε ο πύραυλος.

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των αρχών, στην πτήση επέβαιναν 154 Ολλανδοί, 27 Αυστραλοί, 23 Μαλαισιανοί, 11 Ινδονήσιοι, 4 Γερμανοί, 4 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι, ένας Καναδός και 9 Βρετανοί. Οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθούν οι εθνικότητες και των υπόλοιπων επιβατών.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται στα αμερικανικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας, επικαλούμενη «τα πρόσφατα γεγονότα και τις συνεχιζόμενες επικίνδυνες δραστηριότητες».


Η στιγμή της συντριβής:

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο της συντριβής

Σοκαριστικές εικόνες που μεταδίδονται από ρωσικά μέσα ενημέρωσης με τα πτώματα των επιβατών

Τα σωστικά συνεργεία που βρίσκονται στον τόπο της τραγωδίας κάνουν λόγο για διαμελισμένα πτώματα τα οποία έχουν εκτοξευθεί σε απόσταση 15 χλμ. και αναφέρουν πως έχουν εντοπίσει περίπου 100 σορούς…

Πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια

Τα διαβατήρια των θυμάτων...

Οι άνδρες των σωστικών συνεργείων ανακαλύπτουν συντρίμμια και διαμελισμένα πτώματα...

Πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας όλοι οι επιβάτες είναι νεκροί, ενώ από ρωσικής πλευράς αναφέρουν ότι ανέμεναν να εντοπίσουν το αεροσκάφος στο ρωσικό FIR στις 17.20 τοπική ώρα, κάτι το οποίο όμως δεν συνέβη ποτέ.

Απελπισμένοι οι διασώστες με τις εικόνες που αντικρύζουν...

To δρομολόγιο του αεροσκάφους

Αλληλοκατηγορίες και σενάρια
 
Το ρωσικό πρακτορείο Interfax μεταδίδει ότι πρόκειται για «κατάρριψη», ενώ ένας σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος και ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα «τρομοκρατικής ενέργειας». 

«Από ουκρανικό μαχητικό καταρρίφθηκε το Boeing», αναφέρουν οι αντάρτες -Συλλυπητήρια από τον Πούτιν

Το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον 295 άνθρωποι καταρρίφθηκε από ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος, υποστηρίζουν οι αποσχιστές αντάρτες.


«Μάρτυρες είδαν το Boeing 777 να δέχεται επίθεση από ένα ουκρανικό καταδιωκτικό αεροσκάφος. Λίγο αργότερα το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο και έπεσε στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ. Μετά την επίθεση το ουκρανικό αεροσκάφος κατερρίφθη και έπεσε και αυτό στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ», αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος της αυτοανακηρυχθείσας αυτής Δημοκρατίας. 

Οι ίδιοι, ζήτησαν τριήμερη εκεχειρία από τον ουκρανικό στρατό, λόγω του γεγονότος.

Και η ρωσική κυβέρνηση διαμηνύει ότι πολεμικά της αεροσκάφη δεν βρίσκονταν στην περιοχή. Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια στον μαλαισιανό ομόλογό του, ενώ νωρίτερα είχε τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα με τον Μπάρακ Ομπάμα.

«Δεν θα είχε συμβεί εάν επικρατούσε ειρήνη στην περιοχή»

Αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο για την τραγωδία λέγοντας πως εάν είχε τηρηθεί η εκεχειρία στην περιοχή και δεν ξεκινούσαν τις επιθέσεις εναντίον των αποσχιστών δεν θα συνέβαινε αυτό το περιστατικό.

«Αυτή η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν υπήρχε σταθερότητα στην περιοχή, ή αν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία δεν είχαν ξεκινήσει εκ νέου», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
«Χωρίς αμφιβολία η κυβέρνηση στο έδαφος της οποίας συνέβη φέρει την ευθύνη για αυτή την τρομακτική τραγωδία», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έδωσε οδηγία στις ρωσικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συνδράμουν τις έρευνες σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η συντριβή.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να κατανοήσουμε τι ακριβώς συνέβη», είπε. «Το συμβάν αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο».

Η αλήθεια για την πτώση του Μπόϊνγκ στα χέρια των αυτονομιστών;

Όπως μεταδίδει το CNN, το μαύρο κουτί του μοιραίου αεροπλάνου έχει ήδη βρεθεί και έτσι αναμένεται να γίνουν γνωστές σημαντικές λεπτομέρειες για τα αίτια της συντριβής. Όμως, με νεότερη ανακοίνωσή τους, οι αυτονομιστές αντάρτες δηλώνουν ότι βρήκαν οι ίδιοι το μαύρο κουτί, και άρα το «κλειδί» για τα αίτια της πτώσης του αεροπλάνου! Επισημαίνουν μάλιστα ότι θα το στείλουν στη Μόσχα για έλεγχο.

Ένας άνδρας με στρατιωτική στολή αδιευκρίνιστης προέλευσης, στα συντρίμμια του αεροπλάνου

Νέα τροπή στο μυστήριο δίνει το δημοσίευμα ουκρανικής εφημερίδας, ότι ένας ηγέτης των ρώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανία, ο Igor Girkin, πήρε… πάνω του την κατάρριψη του Boeing.

«Σας προειδοποιήσαμε – μην πετάτε στον ουρανό μας», φέρεται να έγραψε ο ίδιος στο λογαριασμό του στο ρωσικό Facebook.

Την ίδια στιγμή, τα ξημερώματα της Παρασκευής, η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, στο οποίο, όπως η ίδια αναφέρει, ακούγονται αυτονομιστές να συνομιλούν μεταξύ τους, αλλά και με έναν Ρώσο αξιωματούχο για την πτώση του μοιραίου Boeing της Malaysia Airlines.

Η καταγραφή αποτελεί συρραφή από τρεις διαφορετικές συνομιλίες και όπως αναφέρει η ουκρανική υπηρεσία μία από τις φωνές που ακούγονται στις συνομιλίες φέρεται να ανήκει στον Igor Bezler, έναν από τους ηγέτες των αυτονομιστών στην Ουκρανία.

Δείτε το βίντεο με τις συνομιλίες


Στόχος ο Πούτιν;

Σύμφωνα με άλλο σενάριο, του Russia Today, στόχος των δραστών ήταν το αεροσκάφος του Βλαντιμίρ Πούτιν που ταξίδευε στον ίδιο αεροδιάδρομο και το στίγμα του, μαζί με αυτό του Boeing, βρέθηκε στο ίδιο σημείο αλλά με μια διαφορά ώρας!

«Το προεδρικό αεροπλάνο ήταν εκεί στις 16.21 ώρα Μόσχας και το μαλαισιανό Boeing στις 15.44», ανέφερε πηγή προσθέτοντας ότι τα δύο αεροπλάνα μοιάζουν στην όψη, έχουν παρόμοιο περίγραμμα, διαστάσεις και χρώματα. Υπάρχει επίσης ένα ακόμη σενάριο ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από άλλο ουκρανικό το οποίο πίστεψε ότι ήταν αυτό που μετέφερε τον Βλ. Πούτιν…

Βίντεο από τον τόπο της τραγωδίας:

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μοχντ Νατζίμπ Τουν Ραζάκ δήλωσε σοκαρισμένος από τις πληροφορίες για τη συντριβή και διέταξε την άμεση έναρξη έρευνας.

Κλείνει ο ουκρανικός εναέριος χώρος

Εν τω μεταξύ, η ουκρανική υπηρεσία αεροπλοήγησης ανακοίνωσε ότι οι αεροδιάδρομοι στα ανατολικά όπου μαίνονται οι συγκρούσεις είναι ανοιχτοί μόνο πάνω από τα 9.600 μέτρα – το μοιραίο Boeing πετούσε στα 10.400 μέτρα. Η Παγκόσμια Υπηρεσία Αεροπλοΐας παράλληλα ανακοίνωσε ότι το αεροπλάνο δεν πέταγε πάνω από «απαγορευμένη ζώνη».

Όμως, η μία μετά την άλλη από τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ανακοινώνουν ότι οι πτήσεις τους δεν θα διέρχονται πια του ουκρανικού εναέριου χώρου, μετά τη συντριβή του αεροπλάνου των μαλαισιανών αερογραμμών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 295 ανθρώπων.

Η Lufthansa, η Air France, η British Airways και η Turkish Airlines είναι μεταξύ των εταιριών που ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις συγκεκριμένες πτήσεις.

Εν τω μεταξύ, ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας έκλεισε για τις πολιτικές πτήσεις λίγες ώρες μετά τη συντριβή.

 

Ήδη όπως φαίνεται από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, οι πτήσεις παρεκτρέπονται:

Βίντεο από αυτόπτη μάρτυρα:

Η ανακοίνωση των Μαλαισιανών αερογραμμών ότι χάθηκε η επαφή με το αεροσκάφος στον ουκρανικό εναέριο χώρο

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ την Παρασκευή

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνέλθει εκτάκτως την Παρασκευή προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις έπειτα και από την κατάρριψη του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ανατολική Ουκρανία που προκάλεσε το θάνατο των τουλάχιστον 295 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό.

Ομπάμα: Να παραμείνουν στην Ουκρανία τα αποδεικτικά στοιχεία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Πέτρο Ποροσένκο, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα συλλεχθούν από τον τόπο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της Malaysia Airlines πρέπει να παραμείνουν στην Ουκρανία ώστε να τα εξετάσουν οι ερευνητές.

«Ο πρόεδρος Ποροσένκο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την βοήθεια που προσφέρουν οι διεθνείς ερευνητές ώστε να εξασφαλιστεί η διεξαγωγή μια ενδελεχούς και με διαφάνεια έρευνας στον τόπο της συντριβής», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών. «Ο πρόεδρος Ομπάμα διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του ότι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θα προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια».

«Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα συλλεχθούν από την περιοχή της συντριβής θα πρέπει να παραμείνουν στην Ουκρανία μέχρις ότου διεθνείς ερευνητές είναι σε θέση να εξετάσουν όλες τις πτυχές της τραγωδίας».

Ποιος και πώς κατέρριψε το αεροπλάνο;

Ειδικός σε αμυντικά θέματα δήλωσε στο BBC, ότι για να καταρριφθεί αεροπλάνο που πετά στα 10,000 μέτρα, απαιτείται μακράς ακτίνας δράσης πύραυλος εδάφους- αέρος κατευθυνόμενος από ραντάρ. Αυτό σημαίνει πως είναι απίθανο να καταρρίφθηκε από αυτομεταφερόμενους αντιαεροπορικούς πυραύλους που χρησιμοποιούν οι αυτονομιστές αντάρτες, και έχουν πολύ μικρότερη ακτίνα δράσης.

Μία άλλη πιθανότητα είναι το επιβατικό –που πετούσε τόσο ψηλά- να καταρρίφθηκε από μαχητικό με πύραυλο αέρος-αέρος.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να έχουν σύντομα πρόσβαση στην εικόνα της περιοχής, από δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης και με μέθοδο υπεριώδη να διαπιστώσει την τροχιά που διέγραψε ο πύραυλος που κατέρριψε το επιβατικό αεροσκάφος.

Αριθμός από ουκρανικά μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα έχουν καταρριφθεί πρόσφατα από μικράς ακτίνας δράσης πυραύλους, επειδή πετούσαν σε χαμηλό ύψος. Η ουκρανική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι εφοδιάζει τους ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες με αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Το αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών που καταρρίφθηκε

Η περιοχή που έπεσαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους αποτελεί θέατρο άγριων μαχών ανάμεσα στους ρωσόφωνους αυτονομιστές και τα κυβερνητικά στρατεύματα του Κιέβου, τις τελευταίες ημέρες. Το βράδυ της Τετάρτης, ουκρανικό μαχητικό τύπου «Σουχόι-25» καταρρίφθηκε από πύραυλο, που σύμφωνα με τους Ουκρανούς εβλήθη από ρωσικό αεροσκάφος. Την ίδια ώρα, ρωσόφωνοι αντάρτες είχαν καυχηθεί για την κατάρριψη δύο μαχητικών Σουχόι, της ουκρανικής αεροπορίας.

Από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώθηκε πως το δεύτερο τζετ εβλήθη από πύραυλο εδάφους –αέρος, αλλά ο πιλότος του διασώθηκε με αλεξίπτωτο.

Στις αρχές της εβδομάδας η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι στρατιωτικό μεταγωγικό της αεροσκάφος είχε καταρριφθεί από πύραυλο που είχε βληθεί από ρωσικό έδαφος.

Μνήμες ψυχρού πολέμου

Είναι η πρώτη φορά, –εάν επιβεβαιωθεί ότι το επιβατικό καταρρίφθηκε- που σημειώνεται ανάλογο δραματικό επεισόδιο, από την Κατάρριψη της πτήσης KAL 007, ενός επιβατηγού νοτιοκορεατικού αεροσκάφους (Korean Air Lines), τύπου Μπόινγκ 747, από σοβιετικά μαχητικά στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου την 1η Σεπτεμβρίου του 1983. Το νοτιοκορεατικό τζάμπο είχε παρεκκλίνει της πορείας του και πετούσε πάνω από άκρως απαγορευμένη περιοχή στη Χερσόνησο της Σαχαλίνης. Οι σοβιετικοί το είχαν χαρακτηρίσει «κατασκοπευτικό».

Στο αεροσκάφος εκείνο επέβαιναν συνολικά 269 άτομα και είχαν βρει όλα τον θάνατο.

Η κατάρριψη του νοτιοκορεατικού τζάμπο, είχε προκαλέσει θυελλώδεις αντισοβιετικές αντιδράσεις από τα δυτικά Μέσα.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης – Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης