Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη στην Ταϊβάν από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην πρωτεύουσα της νησιωτικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από συντριβή αεροσκάφους της TransAsia σε ποταμό της πρωτεύουσας ΤάιπεϊΌπως μετέδωσε η ιταλική κρατική τηλεόραση (Rai), τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους ύστερα από τη συντριβή εμπορικού δικινητήριου αεροσκάφους σε ποταμό της Τάιπεϊ, ενώ 15 έχουν διασωθεί, ανάμεσά τους και δύο μικρά παιδιά. Εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων ανέφερε πως 12 επιβάτες παραμένουν αγνοούμενοι. Την ώρα της συντριβής στο αεροπλάνο βρίσκονταν 58 άνθρωποι.

Σύμφωνα με το RT, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το αεροσκάφος της TransAsia Airways άρχισε να χάνει ύψος ελάχιστα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να καταλήξει μέσα στα νερά του ποταμού Κιλάνγκ.

Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποφευχθεί η συντριβή του αεροπλάνου πάνω σε σπίτια, ο πιλότος κατάφερε ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν από τη μοιραία πρόσκρουση να γυρίσει το αεροσκάφος στο πλάι και να αποφύγει έτσι μια γέφυρα πάνω στην οποία βρίσκονταν σε κίνηση δεκάδες αυτοκίνητα. Κατά τη διάρκεια των ελιγμών το ένα φτερό βρήκε αρχικά στην οροφή διερχόμενου ταξί και στη συνέχεια στην άκρη της γέφυρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τυχερός μέσα στην ατυχία του ο ταξιτζής δεν τραυματίστηκε σοβαρά και στις πρώτες του δηλώσεις δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που μόλις είχε συμβεί. Όπως μετέδωσε το CNN, μέσα στο όχημα βρισκόταν και ένας ακόμη επιβάτης, ο οποίος υπέστη ελαφρά τραύματα.

Συντρίμμια στην άκρη της γέφυρας - Το κατεστραμμένο ταξί

Ερασιτεχνικά video δείχνουν το αεροπλάνο της TransAsia να χάνει ύψος και τμήμα της ουράς και του φτερού να έρχονται σε επαφή με την άκρη της γέφυρας, πριν τελικά το αεροσκάφος συντριβεί στα νερά του ποταμού.

Video ντοκουμέντο με την πτώση του αεροπλάνου

Καρέ – καρέ η συντριβή – Νέο video

Πρώτες εικόνες μετά τη συντριβή

Δραματική διάσωση μικρού παιδιού από τα συντρίμμια

Νέο ερασιτεχνικό video με την πτώση του αεροσκάφους

Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» γράφει ότι οι δύο πιλότοι ήταν πολύ έμπειροι. Ειδικότερα, ο κυβερνήτης είχε στο ενεργητικό του 14.000 ώρες πτήσης, ενώ ο συγκυβερνήτης 4.000 ώρες πτήσης. Παράλληλα, επισημαίνει ότι το αεροσκάφος ήταν καινούριο, καθώς η κατασκευή του είχε ολοκληρωθεί πριν από οκτώ μήνες.

Τα «μαύρα κουτιά» της πτήσης GE 235 της TransΑsia

Απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας αναμένεται να δώσουν τα δύο «μαύρα κουτιά» του αεροπλάνου, τα οποία εντοπίστηκαν και έχουν ήδη σταλεί σε ειδικά εργαστήρια για ανάλυση των δεδομένων που έχουν καταγράψει.

Δραματικές ώρες

Στον τόπο της συντριβής έσπευσαν σωστικά συνεργεία. Διασώστες με βάρκες προσέγγισαν την ημιβυθισμένη άτρακτο, απομακρύνοντας σώους τουλάχιστον 15 επιβάτες, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, σύμφωνα με το κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων της Ταϊβάν (CNA).

Εικόνες από την κρατική τηλεόραση δείχνουν μέλη των σωστικών συνεργείων να βρίσκονται πάνω στην άτρακτο και να βγάζουν με σχοινιά επιζώντες μέσα από τα συντρίμμια. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν και δυνάμεις του στρατού. Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η ανάσυρση της κατεστραμμένης ατράκτου από την κοίτη του ποταμού.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, οι επιζώντες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Πρώτες εικόνες από τη μεταφορά επιζώντων στο νοσοκομείο

Εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης στον ποταμό Κιλάνγκ

Οι αρχές της νησιωτικής χώρας ανέφεραν ότι οι ελπίδες για τον εντοπισμό άλλων επιζώντων είναι ελάχιστες, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ πιθανό ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί εκ νέου τις επόμενες ώρες. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σοκαρισμένοι ότι τα νερά του ποταμού πλημμύρισαν μέσα σε ελάχιστο χρόνο το εσωτερικό του αεροσκάφους. Επικράτησε πανικός.

Τύχη βουνό για τον οδηγό ταξί

Την ίδια στιγμή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί με φωτογραφίες από την αεροπορική τραγωδία, ορισμένες από τις οποίες δείχνουν το ταξί πάνω στο οποίο προσέκρουσε το φτερό του αεροπλάνου της TransAsia.

Το ταξί πάνω στο οποίο προσέκρουσε το φτερό του αεροπλάνου

Κομμάτια από την ουρά του αεροσκάφους στο οδόστρωμα

Συλλυπητήρια από τον CEO της TransAsia – Στο πένθος η Ταϊβάν 

Η συντριβή της πτήσης εσωτερικού GE 235 της TransΑsia έγινε στις 10.55 το πρωί, τοπική ώρα (04.55 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας), ελάχιστα λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους από τον διεθνή αερολιμένα «Taipei Songshan».

Μέσα στο δικινητήριο αεροπλάνο, τύπου ATR 72, επέβαιναν 58 άνθρωποι (53 επιβάτες και πέντε μέλη πληρώματος), εκ των οποίων οι 31 ήταν Κινέζοι τουρίστες. Προορισμός των επιβατών ήταν το νησί Κινμέν, το οποίο βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της παραθαλάσσιας κινεζικής πόλης Ξιανμέν.
Η είδηση της συντριβής του αεροσκάφους βύθισε στο πένθος τη νησιωτική χώρα.

Ώρες μετά τη συντριβή, ο διευθύνων σύμβουλος της TransAsia Airways, Chen Xinde, εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας και τη συμπαράστασή του στους συγγενείς τους. Όπως τόνισε, εντός του αεροσκάφους επέβαιναν 31 Κινέζοι, συμπεριλαμβανομένων και τριών παιδιών. Οι υπόλοιποι 22 επιβάτες, ανάμεσά τους και ένα παιδί, είναι από την Ταϊβάν, ενώ το πλήρωμα αποτελείται από πέντε άτομα.

Χάρτης με την πορεία του μοιραίου αεροσκάφους


TransAsia Airways
:

  • Ιδρύθηκε το 1951 και ήταν ο πρώτος πολιτικός αερομεταφορέας ιδιωτικών συμφερόντων
  • Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στον χώρο των εμπορικών αερομεταφορών με μικρά δικινητήρια αεροσκάφη
  • Ο στόλος της αριθμεί 20 αεροπλάνα, τύπου Airbus και ATR
  • Το χαμηλό κόστος μετακίνησης έφερε σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης και των κερδών της εταιρείας
  • Συνδέει αεροπορικά την Ταϊβάν με την κινεζική ενδοχώρα και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Δεύτερη αεροπορική τραγωδία τους τελευταίους επτά μήνες 

Πρόκειται για το δεύτερο αεροπορικό δυστύχημα που σημειώνεται με αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας μέσα σε διάστημα επτά μηνών.

Στις 23 Ιουλίου, αεροπλάνο της TransΑsia με 54 επιβάτες και τέσσερα μέλη πληρώματος συνετρίβη σε νησί του τουριστικού αρχιπελάγους Πενγκού, στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Ταϊβάν. Τότε, 48 άνθρωποι, εκ των οποίων δύο Γάλλοι πολίτες, είχαν χάσει τη ζωή τους. Η αεροπορική τραγωδία αποδόθηκε στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο στην ευρύτερη περιοχή.

Καρέ – καρέ η στιγμή της πρόσκρουσης του αεροσκάφους στη γέφυρα

Σωστικά συνεργεία απομακρύνουν με βάρκες επιζώντες

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου, Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης