Συντριπτική είναι η πλειοψηφία των Γερμανών που εκφράζουν την ικανοποίησή τους από την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Αντίστοιχα υψηλή είναι και η προσδοκία βελτίωσης των γερμανοαμερικανικών σχέσεων υπό το νέο Πρόεδρο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση «Deutschlandtrend» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 87% των ερωτηθέντων εκτιμά ως «καλό» ή «πολύ καλό» το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές, ενώ μόνο το 7% κάνει λόγο για «όχι τόσο καλή» ή «κακή» εξέλιξη. Επιπλέον, το 80% εκτιμά ότι οι σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ θα βελτιωθούν υπό τον δημοκρατικό νεοεκλεγέντα Πρόεδρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αντίστοιχη δημοσκόπηση μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, το 57% των Γερμανών δήλωνε ότι ανέμενε επιδείνωση των γερμανοαμερικανικών σχέσεων μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μάλιστα, σε έρευνα του 2018, είχε αναδειχθεί ως ο «μεγαλύτερος φόβος» των Γερμανών. Σε ποσοστό 53% οι ερωτηθέντες είχαν εκφράσει τότε την ανησυχία τους για τις ενέργειες του απερχόμενου Aμερικανού Προέδρου, οι οποίες έκαναν, εκτιμούσαν, τον κόσμο «πιο επικίνδυνο».

Στη δημοσκόπηση της Παρασκευής, εννέα στους δέκα Γερμανούς αξιολογούν θετικά την τοποθέτηση του Τζο Μπάιντεν υπέρ της επιστροφής των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στην Συμφωνία για το Κλίμα, ενώ σε ποσοστό 85% πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα εξελιχθούν θετικά υπό τη νέα ηγεσία.

Απαντώντας ωστόσο στο ερώτημα σχετικά με το αν ο Τζο Μπάιντεν μπορεί πραγματικά να δρομολογήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, το 71% των Γερμανών εκφράζει επιφυλάξεις, καθώς θα εξαρτάται και από την συνεργασία με τους Ρεπουμπλικανούς. Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι Γερμανοί και ως προς το εάν ο νέος Πρόεδρος θα καταφέρει να ενώσει την αμερικανική κοινωνία, με μόνο το 56% να εκφράζει ανάλογη πεποίθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης