«Να κατηγορούμε το Ιράν για όλα τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής είναι απλά κακή πολιτική», ανακοίνωσε η Μόσχα καθώς οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας από τη Ρωσία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ συναντήθηκαν  στην Ιερουσαλήμ για να συζητήσουν τις κλιμακούμενες εντάσεις στην περιοχή.

«Όπως και εμείς, το Ιράν βρίσκεται νόμιμα στο έδαφος της Συρίας για να βοηθήσει στην καταπολέμηση τρομοκρατών. Έχουμε προσκληθεί από τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε δημοσιογράφους στη Μόσχα τη Δευτέρα, μετά από συνάντηση με τον Αιγύπτιο συνάδελφο Sameh Shoukry.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης Τύπου τους ήταν αφιερωμένο στις επαφές που ο Ρώσος υπουργός Ασφαλείας Νικολάι Πατούσεφ είχε στην Ιερουσαλήμ για συνομιλίες με τον ισραηλινό ομόλογό του Meir Ben-Shabbat και τον αμερικανικό σύμβουλο ασφάλειας John Bolton.

Ο Μπόλτον ταξίδεψε στο Ισραήλ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο πήγε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Κι όλα αυτά  αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην ξεκινήσει επίθεση εναντίον του Ιράν την περασμένη εβδομάδα.

Η επίσημα δημοσιευμένη ατζέντα του Pompeo περιλαμβάνει συζητήσεις σχετικά με τους «κινδύνους που θέτει η ιρανική αποσταθεροποιητική δραστηριότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η εστίαση στο Ιράν, αποκλείοντας όλα τα άλλα, ήταν «αντιπαραγωγική», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Το Ισραήλ και οι Αμερικανοί ανησυχούν πάνω από όλα για το Ιράν, όχι μόνο όταν πρόκειται για τη Συρία, αλλά και για αυτή την περιοχή εν γένει και ίσως ακόμη και σε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή».

«Θεωρούμε πολύ, πολύ επικίνδυνο πώς αναπτύσσεται η κατάσταση στον [Περσικό Κόλπο] καθώς και τη Συρία», πρόσθεσε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης.

«Υπάρχουν προσπάθειες να μετατραπεί η επικράτεια της Συρίας σε πεδίο μάχης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, ανάμεσα στους Σουνίτες και τους Σιίτες. Αυτό είναι κακό και μόνο επιδεινώνει την κρίση».

Ο Λαβρόφ, πάντως, δεν χαρακτήρισε κάποια χώρα ως ένοχη. Νωρίτερα, η Ουάσιγκτον είχε ανακοινώσε πρόσθετες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί προσωπικά.

Στις συνομιλίες του με τον Shoukry, ο Λαβρόφ εξέφρασε την ανησυχία του για το φημολογούμενο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για το ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα, λέγοντας ότι «κρυφά αναπτυγμένες ιδέες» που απορρίπτουν τη λύση των δύο κρατών ήταν μια απόκλιση από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και άλλων διεθνώς συμφωνημένων αρχών .

Τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει επίσης να αποτελέσουν τη βάση για την επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία, δήλωσε ο Λαβρόφ, καταδικάζοντας τις προσπάθειες «να ενθαρρύνουν τις αποσχιστικές τάσεις σε αυτό ή εκείνο το τμήμα της Συρίας» και να παρεμβαίνουν στη νόμιμη κυβέρνηση – αναφερόμενος έμμεσα στις ΗΠΑ.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ  Νετανιάχου συναντήθηκε επίσης το πρωί της Τρίτης  στην Ιερουσαλήμ με τον Γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Νικολάι Πατρουσόφ.

Πληροφορίες από RT.com

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης