Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε συνομιλίες με τον Σύριο ομόλογό του, Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ και είπε ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού θα έπρεπε να είχε επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να έχουν πρόσβαση στην περιοχή όπου έγινε η επίθεση με χημικά όπλα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Κέρι επικοινώνησε με τον Σύριο υπουργό Εξωτερικών προκειμένου να «καταστήσει σαφές ότι εάν, όπως ισχυρίζεται το Συριακό καθεστώς, δεν έχει τίποτα να κρύψει, θα έπρεπε να είχε δώσει άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην περιοχή και όχι να συνεχίσει τις επιθέσεις ώστε να παρεμποδίσει την πρόσβαση και να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία», δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι είχε λάβει τις πλήρεις διαβεβαιώσεις από τους διοικητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ότι θα εξασφάλιζαν την ασφάλεια των επιθεωρητών του ΟΗΕ», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κέρι, ο οποίος συμμετείχε νωρίτερα στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι ΗΠΑ απέναντι στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία, είχε τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο με τους ομολόγους του στη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και την Τουρκία, δήλωσε ο αξιωματούχος. «Στις τηλεφωνικές συνομιλίες, ο υπουργός επεσήμανε τη σπουδαιότητα να εξακριβωθούν άμεσα τα γεγονότα και υπογράμμισε τη σοβαρότητα και τη βαρύτητα οποιασδήποτε χρήσης χημικών όπλων».

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης