Να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες ενάντια στην προώθηση μονομερών σχεδίων από μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης για την ανασύνταξη των συνόρων της Ιερουσαλήμ ζητούν από την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, με κοινή επιστολή τους, 27 ευρωβουλευτές από τέσσερις πολιτικές ομάδες (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι), την οποία συνυπογράφει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Εκφράζουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας για τις ολοένα και πιο σοβαρές και κρίσιμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και για τις σοβαρές απειλές για τη λύση των δύο κρατών που θέτουν τα σημερινά σχέδια για την ανασύνταξη των ορίων της Ιερουσαλήμ. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να λάβουν ταχεία και ουσιαστική δράση για να ενθαρρύνουν την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει αυτά τα σχέδια, τα οποία πρόσφατα προωθήθηκαν μέσω της Knesset κι άλλων δημόσιων πολιτικών χώρων» τονίζουν στην επιστολή τους οι 27 ευρωβουλευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καλούν, ειδικότερα, την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις δικές της υποχρεώσεις σεβασμού, προστασίας και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού πληθυσμού, και να ζητήσει από την ισραηλινή κυβέρνηση να εγκρίνει τις ακόλουθες συστάσεις:

1. Άμεση παύση όλων των σχεδίων μονομερούς ανασυγκρότησης των συνόρων της πόλης, συμπεριλαμβανομένων τυχόν σχεδίων για την de facto προσάρτηση των τριών μεγάλων οικισμών που βρίσκονται δίπλα στην πόλη ή τη μεταφορά παλαιστινιακών συνοικιών από την τοπική δικαιοδοσία.

2. Ουσιώδεις επενδύσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με ιδιαίτερη έμφαση στις γειτονιές πέρα από το φράγμα, σε υποδομές και υπηρεσίες που χρειάζονται επειγόντως, όπως υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση και πλήρη προστασία του καθεστώτος μόνιμης κατοικίας των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3. Άμεση παύση του εποικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ισραηλινών συνοικιών / οικισμών που χτίστηκαν από το 1967 στην καρδιά των παλαιστινιακών συνοικιών και τη χρήση του Διαχωριστικού Φράγματος, της οδικής υποδομής, των εθνικών πάρκων και των τουριστικών χώρων για την περαιτέρω εδραίωση του ισραηλινού ελέγχου της πόλης.

4. Πλήρη παύση των κατεδαφίσεων των παλαιστινιακών σπιτιών και των εξώσεων Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με ιδιαίτερη έμφαση στις γειτονιές πέρα από το φράγμα, οι οποίες βιώνουν μια ανοδική τάση στις κατεδαφίσεις και όπου οι κάτοικοι βρίσκονται υπό αυξημένο κίνδυνο έξωσης μέσα στην Παλιά Πόλη και γύρω από το συγκρότημα παλαιστινιακών συνοικιών – το επίκεντρο του Ισραηλινού ελέγχου της πόλης σε όλα τα μονομερή σχέδια.

5. Μεταρρύθμιση του συστήματος σχεδιασμού, ώστε να επιτραπεί ο ολοκληρωμένος κοινοτικός προγραμματισμός και ανάπτυξη παλαιστινιακών συνοικιών, με έμφαση στην έγκριση λεπτομερών σχεδίων που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης