Παρουσία περίπου εξήντα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ξεκινούν σήμερα το πρωί στο Νιούπορτ της Μεγάλης Βρετανίας οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία συνέρχεται με φόντο την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Η «αυλαία» αναμένεται να ανοίξει να ανοίξει με τις συζητήσεις για το ακανθώδες ζήτημα της Ουκρανίας. Στο περιθώριο της Συνόδου μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αναμένεται να έχει συνάντηση με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με βρετανική κυβερνητική πηγή, ο Ποροσένκο θα ενημερώσει τους δυτικούς ηγέτες για την κατάσταση που επικρατεί στα ουκρανικά εδάφη αλλά και για τις συζητήσεις του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Και ενώ τα μέλη των χωρών της συμμαχίας επιθυμούν να επιδείξουν αποφασιστικότητα και ενότητα κατά της Ρωσίας, η Μόσχα προσπάθησε να ανακτήσει τον έλεγχο την Τετάρτη καθώς παρουσίασε ένα σχέδιο επτά σημείων για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, δηλώνοντας ότι ελπίζει να επιτευχθεί μια «τελική συμφωνία» μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας μέχρι την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την απειλή νέων κυρώσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την παραμονή της Συνόδου Κορυφής το Παρίσι ανακοίνωσε την αναστολή της παράδοσης ενός εξαιρετικά αμφιλεγόμενου πολεμικού πλοίου τύπου Mistral. Και ενώ οι οικονομικές συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές για τη Γαλλία, (καθώς εκτιμάται ότι θα χάσει περίπου ένα 1 δισεκατομμύριο ευρώ από την αναστολή παράδοσης της παραγγελίας για τη σύμβαση που υπογράφηκε το 2011 μεταξύ Παρισιού και Μόσχας), η εξέλιξη είναι «προφανώς δυσάρεστη» και για τη Ρωσία, όπως αναγνώρισε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Γιούρι Μπορίσοφ.

Το απόγευμα της Πέμπτης, η συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας θα δώσει την ευκαιρία στους 28 ηγέτες της συμμαχίας να δηλώσουν επισήμως την αλληλεγγύη τους προς το Κίεβο που είναι στο επίκεντρο της χειρότερης κρίσης μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί τάπητος στη διάρκεια της Συνόδου αναμένεται να τεθούν και άλλες διεθνείς προκλήσεις, όπως αυτή του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά τον αποκεφαλισμό και δεύτερου Αμερικανού δημοσιογράφου, η καταπολέμηση της οργάνωσης των τζιχαντιστών θα βρεθεί προφανώς στο επίκεντρο των συζητήσεων την Πέμπτη το βράδυ στο δείπνο των αρχηγών κρατών, οι οποίοι θα επιχειρήσουν τη δημιουργία ενός συνασπισμού για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

«Αυτοί που δολοφόνησαν τον Τζέιμς Φόλεϊ και τον Στίβεν Σότλοφ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τους κάνουν να λογοδοτήσουν ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα πάρει», δεσμεύθηκε την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Πηγές: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης